Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cine a interzis, de fapt, știrile și emisiunile politice ruse în Moldova?

8 iul. 2019,, 16:20   Societate
6396 2

Interdicția de difuzare a știrilor și a emisiunilor politice ruse în Republica Moldova a fost introdusă nu de către parlamentul republicii, ci de Consiliul Coordonator al Audovizualului (CCA).

Despre acest lucru a menționat Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că CCA și-a depășit împuternicirile. "În 2017, Parlamentul a adoptat așa-numita lege privind propaganda, însă deputații parlamentului au avut înțelepciunea de a scrie în lege că este permisă difuzarea emisiunilor informative și informațional-analitice și politice create în Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Canada. Ei nu au spus nimic despre faptul că este interzisă difuzarea canalelor rusești sau a altor canale, iar CCA a luat totul în mîinile lui și hotărît interzicerea difuzării altor emisiuni decît cele indicate de el. CCA a luat această decizie la 15 ianuarie 2018 pentru a închide complet difuzarea știrilor și a emisiunilor politice rusești. Pe baza acestei decizii, mai multe canale au fost pedepsite ulterior. Avem suspiciuni foarte mari că CCA nu au făcut față însărcinărilor sale și au participat la schema de capturare a statului", a declarat Adrian Lebedinschi.

El a remarcat încă o dată faptul că așa-zisa lege privind propaganda adoptată mai devreme de parlament nu interzice difuzarea știrilor și a emisiunilor politice rusești, iar CCA trebuie să revadă cît de legitimă a fost decizia consiliului însuși și să sugereze parlamentului revizuirea prevederii din noul Cod al Audovizualului.

Potrivit lui Adrian Lebedinschi, în cadrul comisiei parlamentare de profil a fost creat un grup de lucru, care va monitoriza și studia modul în care CCA, Consiliul de Supraveghere al Companiei publice de televiziune și radio și alte instituții media au activat de-a lungul timpului. Printre altele, vor fi discutate problemele privind întocmirea corectă a ratingurilor canalelor TV, problemele de publicitate, problemele privind încălcările identificate anterior de Curtea de Conturi și așa mai departe. După cum a remarcat Adrian Lebedinschi, pe baza rezultatelor examinării problemelor existente, comisia de profil va elabora măsuri pentru a le rezolva. În plus, reprezentanții mass-media electronice au fost recent rugați să trimită propuneri privind posibilele modificări ale legislației, astfel încît televiziunea și radioul să poată funcționa în mod obiectiv și să aibă drepturi egale în acest domeniu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?