COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cînd și-ar putea relua activitatea cinematografele din țară

Cînd și-ar putea relua activitatea cinematografele din țară

Cinematografele din ţară sînt pregătite pentru a se redeschide după o pauză de șase luni. Pe toată perioada stării de urgenţă, agenţii economici care le gestionează spun că au înregistrat pierderi de milioane de lei.

Timpul parcă s-a oprit în loc și în cinematograful din centrul Capitalei. Ultima premieră a avut loc în 13 martie. Praful de pe tejghele și de pe mesele din spațiile adiacente dau de înțeles că de jumătate de an nu a fost niciun spectator, transmite Publika.md.

"Pierderile sînt colosale desigur. Şi pentru noi ca întreprindere, este vorba, dacă în cifre, de milioane. Şi întreprinderea, şi statul pierde pentru că nu se plătesc impozite", a menționat Mihai Ceban, directorul cinematografului.


Administratorul cinematografului susţine că încăperile au fost parţial adaptate stării epidimiologice din ţară. Au fost create ieşiri de rezervă, casele au fost dotate cu bariere de protecţie din sticlă, iar în sălile pentru vizionarea filmelor au fost instalate camere de supraveghere.

"Noi înţelegem că sălile o să fie posibil numai 50 de procente din capacitate ca să fie cu spectatori. Adică, cum este vorba despre tabla de şah. Ştiţi adică, doi peste doi. Noi sîntem gata, noi sîntem gata numai aşeptăm regulamentul", a spus Mihai Ceban.

Și regizorii moldoveni așteaptă cu nerăbdare redeschiderea cinematografelor.

"Pentru noi e o pierdere foarte mare! Noi am rămas cu filme pe poliţă, neproiectate, nedifuzate. Avem peste 40 de filme. Cîteva au reuşit să-şi facă premiera, atunci, înainte de starea epidemiologică. Acum ele rămîn neprezentate", a precizat Valeriu Jereghi, regizor.

Potrivit responsabililor din cadrul ANSP, în următoarele zile, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică ar urma să ia o decizie dacă după 31 august, cînd expiră starea de urgență în sănătate publică, cinematografele vor fi redeschise.

"În privinţa la respectarea regulilor sau normelor pentru redeschidere, aici cred că este nevoie de un complex de măsuri. Nu doar de careva măsuri specifice. Măsurile care vor fi luate, aici vor fi după discuţii, consultări cu alţi specialişti", a declarat Dumitru Capmari, şef de direcţie din cadrul ANSP.

În prezent, în țara noastră funcţionează trei cinematografe. Toate sînt în Chişinău.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load