TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cînd ar putea fi lansat un nou concurs pentru funcția de procuror general

Cînd ar putea fi lansat un nou concurs pentru funcția de procuror general

Concursul pentru ocuparea funcției de procuror general ar urma să fie lansat pînă la sfîrșitul acestei săptămîni. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Olesea Stamate, la prezentarea raportului de 100 de zile a Guvernului.


„O Procuratură funcțională și responsabilă este indispensabilă funcționării statului de drept și urmăririi penale eficiente, avînd ca obiectiv final reducerea criminalității. Pentru ca Procuratura Generală să asigure că dosarele de rezonanță vor ajunge pe masa judecătorilor, iar dosarele politice la comandă nu vor mai existam, am elaborat și promovat în Parlament proiectul de lege privind Procuratura Generală, astfel ca să creăm condiții pentru alegerea unui procuror general profesionist și integru”, a declarat ea cu această ocazie.


Potrivit Olesei Stamati, în conformitate cu noile prevederi ale Legii procuraturii, procurorul general urmează să fie ales de către Consiliul Superior al Procurorilor dintr-o listă scurtă de candidați propusă de o comisie constituită din experți pe lîngă Ministerul Justiției.


Amendamentele la Legea procuraturii au intrat în vigoare pe 21 septembrie, odată cu publicarea acestora în Monitorul Oficial.


Funcția de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Eduard Harunjen, la 11 iulie.


Pe 9 august, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat un concurs, la care s-au înscris șapte pretendenți. Acesta a fost, însă, anulat în momentul intrării în vigoare a noilor prevederi legale.


Anterior, premierul Maia Sandu a făcut apel către persoanele cu verticalitate din domeniul justiției să se înscrie în concursul pentru funcția de Procuror General.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load