Cimitirul Central din Chișinău riscă să-și piardă calitatea de muzeu – opinie

Cimitirul Central din Chișinău riscă să-și piardă calitatea de muzeu – opinie

Autorul proiectului de culturalizare a istoriei Chișinăului, oldchisinau.com, cercetătorul Iurie Șveț, spune că refolosirea mormintelor la Cimitirul Central din capitală e o problemă ce duce la pierderea calității de muzeu a acestui loc.


Declarația a fost făcută de Șveț într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.


Potrivit lui, din cauza distrugerilor mormintelor vechi, acest loc își pierde valoarea istorică. Regretabil este și faptul că autoritățile acordă tot mai puțină atenție problemei, a mai declarat cercetătorul.


“Orice monument/mormînt vechi prezintă interes. Evident, în grupul de risc major de distrugere se află mormintele vechi, care nu mai sunt îngrijite. Cred că cele mai multe distrugeri s-au produs pe neobservate”, consideră Iurie Șveț.


Potrivit lui, problema există de peste un secol și va exista atît timp cît cimitirul nu va fi transformat oficial într-un muzeu de istorie și cultură. Îngrijorător este și faptul că înhumările în Cimitirul central continuă, chiar dacă acest spațiu a devenit neîncăpător, spune cercetătorul.


”Mă uimește faptul că acest cimitir e considerat loc de odihnă de veci de elită. Oare cei care vor locuri de veci în acest cimitir nu realizează că, de fapt, înhumarea aici le asigură riscul că mormintele lor nu se vor păstra prea mult timp, fiind răvășite de cei care vor veni, așa cum și ei au răvășit locul de odihnă al celor de pînă la ei? Dacă într-adevăr e nevoie de vreun cimitir „de elită” – să fie amenajat în alt loc”, consideră Iurie Șveț.


În prezent, Combinatul de Servicii Funerare din Chișinău îngrijește pe cont propriu mormintele de valoare istorică pe care le-a identificat.


Lista acestor morminte e afișată la intrarea în cimitir. Din cele 78 de persoane incluse acolo, o bună parte sînt decedate în ultimii 10-20 de ani. Dintre mormintele vechi, sînt cele ale unor membri ai Sfatului Țării și a unor personalități din cultură, dar numărul acestora este minor.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load