COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chicu a făcut rezumatul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Chicu a făcut rezumatul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

După ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din această dimineață, premierul Ion Chicu a venit cu cîteva concluzii, privind situația coronavirusului de pe teritoriul Republicii Moldova.

1. Autoritățile au acționat și acționează în toată această perioadă în conformitate cu deciziile adoptate anterior, care la rîndul lor, au fost aprobate în strictă conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

2. Cazul de ieri, al pacientei care a revenit din Italia, este un exemplu evident de lipsă elementară de responsabilitate. Doamna a fugit din instituția medicală în care era internată în Italia, au urcat în avion și a expus riscului mai mulți oameni. Medicii noștri se luptă pentru viața ei, dar prognoza nu este una prea optimistă, deoarece are mai multe boli cronice, inclusiv diabet zaharat, hipertensiune, obezitate.

3. Persoanele din zona de risc (conform normativelor OMS) de pe ruta respectivă sînt identificate și somate să stea în carantină în următoarele 14 zile. Medicii și polițiștii vor asigura respectarea acestui regim. Persoanele respective nu pot părăsi țara în această perioadă.


4. Am discutat subiectul prelungirii vacanței sau anulării mai multor evenimente cu participarea masivă a oamenilor, gen concertele ”Mărțisor”. În opinia reprezentantului OMS și specialiștilor ANSP, o asemenea măsură la această etapă este prematură. Nici restricționarea rutelor aeriene din Italia nu este recomandată de OMS.

5. sîntem îngrijorați de nivelul scăzut de responsabilitate al mai multor persoane, care revin în țară și nu respectă recomandările/cerințele autorităților. Mai mulți cetățeni din diasporă introduc premeditat date eronate în fișele epidemiologice, pe care le completează la intrarea în țară. Adrese greșite, numere de telefoane inexistente. Fac apel către toți să manifeste responsabilitate maximală.

6. Mulțumim presei pentru reflectarea obiectivă a situației cu prevenirea și combaterea efectelor acestui virus. Pe de altă parte, facem apel către media angajată politic să speculeze pe alte subiecte, nu pe sănătatea oamenilor. Consecințele dezinformării pot fi foarte grave și există responsabilitate penttru aceasta.

7. Pentru fosta ministră a sănătății, dar și șefa ei de partid, care a ofensat colegii de la minister și medicii - o rugăminte. Cu must de poamă tratați-vă voi. O să vă ajute. Manifestați respect elementar față de oamenii din această țară. Da, și poate mergeți în diasporă și le comunicați despre necesitatea respectării recomandărilor medicilor italieni și ai noștri.

8. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va ține informată societatea despre evoluția situației și va veni cu recomandările și acțiunile relevante.

9. Mulțumesc Organizațeii Mondiale a Sănătății și personal Dlui Igor Pokanevych, reprezentant al organizației în RM, pentru suportul permanent acordat autorităților noastre în acest proces.

10. Mulțumesc medicilor, polițiștilor și tuturor funcționarilor publici, antrenați în procesul de prevenire a răspîndirii a virusului COVID -19 și a combaterii efectelor acestuia.

11. Probabilitatea apariției unor cazuri noi este foarte mare. Actualmente, la un punct terestru de trecere a frontierei de stat, este examinat/blocat un autobuz cu pasageri din Italia, în care se află persoane cu simptome caracteristice acestei boli. Vom veni ulterior cu informații detaliate privind acest caz.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load