COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Chicu a adresat un mesaj de Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl

Chicu a adresat un mesaj de Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl

Prim-ministrul Ion Chicu a adresat duminică un mesaj cu prilejul Zilei comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl, informează moldpres cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În mesaj se menționează:

”Stimați veterani ai accidentului din Cernobîl,

Cu cît mai mult progresează omenirea în domeniul tehnico-științific, cu atît mai grave sînt accidentele produse în sistemele construite de oameni.

Accidentul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, este un exemplu care nu poate fi uitat. Accidentul a fost urmat de contaminarea radioactivă a întregului continent european și părții estice a Americii de Nord.


Chiar și peste 34 de ani nu am reușit să evaluăm consecințele acestui accident.

Raportul Forului Cernobîl din 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit accidentului 56 de decese directe, 47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian.

Același raport a estimat că peste 9 mii de persoane, din aproximativ 6,6 de milioane care au fost cel mai expuse, pot muri din cauza unei forme de cancer și a menționat 4 mii de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.

Alte cca 336 mii persoane au fost evacuate.

Constatăm cu regret că acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor.

Operațiunea de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl a fost menită să reducă contaminarea radioactivă. Oamenii care au participat la acele operațiuni au fost și rămîn eroi.

Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus aportul la acțiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri au participat la acele operațiuni. Astăzi în viață sînt 2027.

E greu de apreciat la justa valoare sacrificiul „lichidatorilor” consecințelor avariei de la Cernobîl. În schimb, putem afirma cu certitudine că fiecare dintre aceștia a salvat mii de alte vieți.

Dragi veterani ai accidentului de la Cernobîl,

Apreciem sacrificiul Dvs. și conștientizăm că ați primit lovitura pentru noi toți. Sacrificiul Dvs. nu a fost în zadar și dovadă sînt generațiile de tineri, adolescenți și copii sănătoși.

Vă mulțumesc din inimă, dragi veterani!”

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load