X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cheltuielile militare ale Moldovei în ultimii ani au crescut de 2 ori

30 apr. 2020,, 13:31   Societate
9635 2

În anul 2019 cheltuielile militare ale Republicii Moldova au crescut cu 17% și au constituit circa 44 milioane de dolari, arată un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.

Datele SIPRI relevă că în ultimii 10 ani cheltuielile militare ale Republicii Moldova s-au majorat de două ori și ceva: de la 21,4 milioane dolari în 2010, la 43,8 milioane de dolari în 2019, transmite Mold-street.com.

În pofida acestei creșteri aparent semnificative, cheltuielile militare ale Republicii Moldova sînt printre cele mai mici din întreaga lume și au fost anul trecut cele mai mici din Europa, excepție făcînd Islanda, care nu are deloc buget militar.

Pentru comparație, Kosovo alocă cu 50% mai mult pentru apărare, iar Malta și Muntenegru (țări de cîteva ori mai mici ca populație) au bugete militare de două ori și ceva mai mari ca cel al Moldovei.

Același studiu arată că Republica Moldova a alocat anul trecut de aproape 8 ori mai puțin ca Georgia și de 15 ori mai puțin comparativ cu Armenia, țări comparabile ca teritoriu și populație și care la fel au făcut parte din fosta URSS.


De altfel bugetul alocat de Moldova pentru apărare rămîne constant, în jurul a 0,3-0,5% din PIB, deja de mai mult de un deceniu. Asta în timp ce statele din regiune alocă mai mult de 2-3%.

Calculate pe cap de locuitor, alocațiile militare ale Moldovei sînt de cîteva ori mai mici decî în Georgia și aproape 15 de ori - ca în Romînia și de 50 de ori mai mici decît în Rusia.

Datele SIPRI relevă că, în 2019, cheltuielile militare la nivel mondial au atins cel mai înalt nivel de la sfîrşitul Războiului Rece.

Pe parcursul anului trecut, cheltuielile militare s-au ridicat la 1.917 miliarde de dolari la nivel mondial, o creştere anuală cu 3.6%, cea mai mare din 2010.

Cel mai mare buget continuă să fie cel al Statelor Unite, care a crescut cu 5.3% în 2019, ajungînd la 732 miliarde de dolari şi reprezentînd 38% din cheltuielile la nivel global. După şapte ani de scădere, cheltuielile militare ale Statelor Unite au început să crească din nou, începînd cu 2018.

Pe locul doi se situează China, cu 261 miliarde de dolari şi o creştere anuală de 5.1%, urmată de India cu 71.1 miliarde de dolari şi o creştere anuală de 6.8%.

Dacă în ultimii 25 de ani cheltuielile Chinei au urmat îndeaproape curba de creştere economică a ţării, investiţiile sale în domeniul militar reflectă, în acelaşi timp, ambiţia Beijingului de a avea o "armată de clasă mondială", consideră Nan Tian, cercetător din cadrul SIPRI, citat de AFP.

Topul celor cinci ţări cu cele mai ridicate cheltuieli în domeniu (SUA, China, India, Rusia şi Arabia Saudită) reprezintă peste 60% din totalul cheltuielilor militare la nivel global în 2019.

Germania, care se situează pe locul 7, în urma Franţei, a înregistrat cea mai mare creştere din topul primilor 15. Cheltuielile Berlinului au crescut cu 10% în 2019, ajungînd la 49.3 miliarde de dolari, în parte ca urmare a creşterii percepţiei unei ameninţări din partea Rusiei, potrivit autorilor raportului.

În realizarea studiilor, SIPRI se bazează pe informații din surse accesibile publicului larg, ca bugetul național și bugetul destinat apărării.

Prin "cheltuieli militare" SIPRI înțelege întregul spectru de cheltuieli suportate de stat pentru forțele armate, inclusiv achiziționarea și modernizarea de echipamente militare și armamente, salariile militare, costurile operațiunilor militare, construcții, asigurări, cercetări și educație etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?