COVID-19 în MOLDOVA

Cetățenii vor obține dreptul să propună legi

Cetățenii vor obține dreptul să propună legi

Regulamentul Parlamentului ar putea fi completat cu un articol nou care să acorde dreptul societății civile de a sesiza probleme de interes major și a propune inițiative legislative.

Potrivit documentului, va fi introdus „un instrument de cooperare care ar permite oamenilor să se mobilizeze și să sesizeze Parlamentul sau să înainteze acestuia cereri ori propuneri pe probleme de interes public major pentru a fi supuse audierilor publice, iar ulterior incluse în ordinea de zi a ședințelor în plen ale Legislativului”.

În regulamentul Parlamentului ar putea fi introdus un articol, care prevede dreptul unui grup voluntar de cel puțin 30 de cetățeni de a solicita Parlamentului să supună dezbaterii o problemă de interes public major.


Potrivit notei informative a inițiativei legislative, va fi necesar de angajat două persoane la Parlament care să coopereze cu societatea civilă. Astfel, sînt necesare resurse financiare pentru salarizarea a două unități de personal noi și alte resurse cuprinse între 50 și 200 de mii de lei, pentru organizarea activității acestora.

„În scopul asigurării financiare a normelor propuse, se recomandă Secretariatului Parlamentului identificarea rezervelor interne în cadrul efectivului-limită existent și al bugetului prevăzut”, se spune în avizul Guvernului.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load