COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cetățenii RM duc lipsă de informație calitativă despre procedurile legale de migrare

Cetățenii RM duc lipsă de informație calitativă despre procedurile legale de migrare

Astăzi marcăm Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane. Cu această ocazie, Centrul Internațional „La Strada" reamintește că felul în care traficul de ființe umane se schimbă impune ajustarea urgentă a metodelor de prevenire și combatere a fenomenului din partea autorităţilor statului, societății civile și din partea cadrului legal.

În aceste momente, sîntem în plină desfășurare a fazei a doua a campaniei de informare a cetățenilor Republicii Moldova, femei și bărbați, aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Scopul campaniei rămîne același – informarea activă și sensibilizarea concetățenilor noștri în sensul prevenirii traficului de ființe umane și exploatării prin muncă peste hotarele țării.

Cetățenii RM duc lipsă de informație calitativă despre procedurile legale de migrare în scop de muncă, dar dezinformarea moldovenilor este acutizată și de alți factori. Printre aceștia se numără disfuncționalitatea mecanismelor statului de facilitare a accesului cetăţeanului nostru la pieţele muncii peste hotare, în condiţii echitabile şi sigure, precum și o varietate foarte mare de tehnici de manipulare la care recurg companiile intermediare de angajare.


Accesul cetățenilor RM la serviciile publice relevante (Camera de Licențiere, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Agenția de Servicii Publice, Centrul de apel al MAEIE etc.) rămîne în continuare deficitar și nu satisface nevoile de informare ale cetățenilor.

De menționat că apelurile la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 sînt gratuite, anonime și confidențiale. Consultația online a specialistului anti-trafic poate fi accesată pe platforma informațională migratiesigura.md.

În perioada săptămînii anti-trafic, specialiștii „La Strada” desfășoară seminare și lecții în diverse instituții de învățămînt din țară, participă la evenimente publice de informare și sensibilizare a cetățenilor, fac instruiri și schimburi de experineță cu specialiștii din domeniul anti-trafic. Zeci de mii de materiale informative vor fi distribuite pe parcursul lunii octombrie la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova, la ieșirea din țară.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a RM, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load