Cetățenii moldoveni au beneficiat gratuit de operații de cataractă

Cetățenii moldoveni au beneficiat gratuit de operații de cataractă

Peste 3700 de moldoveni s-au operat de cataractă în anul trecut, din bugetul statului fiind alocaţi în acest scop aproape 37 milioane de lei.


Potrivit datelor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), numărul persoanelor operate din banii statului a crescut cu peste 500 comparativ cu anii trecuţi.


Solicitat de agenţie, şeful Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al CNAM, Silvia Munteanu, a menţionat că costul mediu al unui caz tratat, acoperit din banii CNAM, constituie în jur de 9800 lei, sumă ce include şi cheltuielile pentru consumabile.


„În 2017, CNAM a încheiat contracte pentru prestarea acestor servicii cu cinci instituţii medico-sanitare, dintre care una privată”, a spus Munteanu.


Conform datelor oferite de administraţia Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, anul trecut, în instituţie au fost operaţi de cataractă 1622 de pacienţi.


„Cataracta este o boală care atacă ochiul şi se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui. Această opacifiere este responsabilă de o scădere progresivă a vederii. Afecţiunea apare în special după vîrstă de 60 de ani şi atacă atît femeile, cît şi bărbaţii, aceasta fiind cea mai frecventă maladie a ochiului din R. Moldova”, a menţionat pentru MOLDPRES Ion Jeru, şeful secţiei oftalmologie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”.


Potrivit sursei citate, intervenţia de înlăturare a cataractei durează cam 30 de minute şi poate fi efectuată atît în formă clasică cu bisturiul, cît şi cu aparataj cu ultrasunete.


Solicitată de agenţie, administraţia unei clinici oftalmologice private din capitală a comunicat că costul unei operaţii de cataractă variază între 9000 şi 16000 de lei, în dependenţă de complexitate şi ţara producătoare a cristalinului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load