Cele 98 de mame susțin că au fost ignorate de Filip

Cele 98 de mame susțin că au fost ignorate de Filip

Grupul celor 98 de mame care reclamă corupția și relele tratamente din sistemul medical afirmă că nu au primit niciun răspuns din partea prim-ministrului în urma petiției adresate, comunică NOI.md.


Deși petiționarele i-au cerut lui Pavel Filip să intervină pentru a stopa abuzurile la scară largă, șeful Executivului nu și-a expus poziția. Între timp, alte peste 4.500 de persoane au semnat o petiție prin care cer reforme în sectorul medical.


În petiția înaintată Guvernului pe 12 ianuarie curent, petiționarele cereau ca în cel mult 14 zile să fie inițiat un control amplu al serviciului perinatal, atît din perspectiva nivelului de dotare cu tehnica necesară, cît și din cea a nivelului de pregătire a cadrelor medicale.


„Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, este nevoie să cunoaștem situația la zi, iar asta a fost una dintre cerințele adresate autorităților. Pe parcursul acestor două săptămîni, am auzit foarte des acuzații la adresa femeilor semnatare că nu raportează abuzurile imediat și nu își apără drepturile. Cu regret, înțeleg de ce nu o fac: pentru că nu au încredere în instituțiile de justiție și conducere. Indiferența cu care au fost tratate demonstrează o dată în plus acest lucru”, susține Alina Andronache, coautoare a petiției.


Semnatarele demersului susțin că au primit un răspuns formal din partea avocatului poporului. „Autoritățile greșesc cînd tratează subiectul superficial, mizînd pe faptul că subiectul va fi absorbit de multe altele, aruncate pe arena publică pentru a ne sustrage atenția”, susține Anastasia Cucuruz, o altă mamă din grupul petiționarelor.


Potrivit grupului de inițiativă, doar Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății au reacționat la plîngerea depusă și și-au asumat angajamente de luptă cu abuzurile din sistemul medical.


Amintim că, pe 12 ianuarie, la Guvern a fost depusă o declarație semnată de un grup format din 98 de mame. Documentul se referă la calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul asistenței medicale perinatale.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load