Cel de-al doilea raport Kroll a fost publicat (DOC)

Cel de-al doilea raport Kroll a fost publicat (DOC)

Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a făcut public raportul Kroll 2, primit de la Procuratura Anticorupție.

Raportul primit de Comisie și făcut public nu conține lista persoanelor implicate în frauda bancară, însă conține detalii despre cum a dispărut din sistemul bancar din R. Moldova un miliard de dolari SUA.

În februarie 2018, Banca Națională a Moldovei a publicat sinteza raportului Kroll 2 și în limba romînă. Documentul conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

În raport se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Moldova - Unibank, Banca Socială și Banca de Economii a Moldovei - au acordat companiilor din Grupul Șor împrumuturi în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA. Împrumuturile respective, acordate sub forma unor împrumuturi corporative, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat, de spălare a banilor, înainte să fi dispărut în mai multe conturi bancare dinn numeroase jurisdicții. Spălarea banilor a fost efectuată prin intermediul unui număr de companii afiliate și conturi bancare deschise la băncile din Letonia, fiind aparent coordonată de Ilan Șor.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load