Cei care lucrează cu ziua, obligaţi să fie încadrați în sistemul public de asigurări sociale

Cei care lucrează cu ziua, obligaţi să fie încadrați în sistemul public de asigurări sociale

Casa Naţională de asigurări socială informează că, potrivit prevederilor art. 7 al Legii nr. 22 din 23.03.2018 privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional, cei care lucrează cu ziua sînt obligaţi să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, informează NOI.MD.

Contractul de asigurare socială al persoanelor care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional se încheie cu persoanele fizice, care desfăşoară/au desfăşurat activităţi necalificate cu caracter ocazional începînd cu data de 2 septembrie 2018. Mărimea contribuţiei stabilite pentru anul 2019 prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru persoanele fizice, care exercită activităţi în calitate de zilieri în temeiul Legii nr. 22/2018, constituie 2 412 lei anual şi, respectiv 201 lei lunar (1/12 din suma anuală).

Astfel, fiecare persoană, care a desfăşurat cel puţin o zi de activitate necalificată cu caracter ocazional pe parcursul unei luni, este obligat să se prezinte, pînă la data de 25 a lunii următoare lunii, în care a desfăşurat activitatea respectivă, la subdiviziunea structurală a CNAS, unde este înregistrat agentul economic ca plătitor de contribuţii, pentru a încheia un contract de asigurare socială.

Perioada asigurată în baza contractului menţionat, încheiat cu CNAS, se ia în calcul la stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă şi îi acordă zilierului dreptul la ajutor de deces.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load