COVID-19 în MOLDOVA

Cei care au suferit din cauza dosarelor politice pot cere consultații juridice

Cei care au suferit din cauza dosarelor politice pot cere consultații juridice

Au creat o asociație pentru a-i susține juridic pe cei care ar fi fost persecutați de regimul condus de Vlad Plahotniuc.

Un grup de avocați este gata să ofere și consultații juridice celor care au umblat prin instanțe, în urma dosarelor pornite pe criterii politice. În replică, un fost vicepreședinte al Partidului Democrat a salutat inițiativa.

EDUARD RUDENCO, AVOCAT: „Noi o să facem tot ce este posibil ca toți cei care au avut de suferit în urma regimului oligarhic sa aibă un suport juridic, începînd de la instanțele preliminare continuînd cu instanțele de judecată”.


Membrii Asociației „Help” spun că au decis să înființeze asociația, după ce singuri ar fi avut de suferit în urma persecutării de către fosta guvernare. Cum ar fi Valentin Eșanu, care spune că acum cîțiva ani a fost deposedat de afacere în mod fraudulos, la comanda democraților.

VALENTIN EȘANU, OM DE AFACERI: „Am simțit pe propria piele timp de doi ani de detenție ce înseamnă dosare la comandă în instanța de judecată oarbă și surdă”.

Și avocata Ana Ursachi, care a părăsit țara după ce s-a pomenit cu un dosar penal acum trei ani, face parte din asociație. Acesta a intervenit prin Skype, în cadrul conferinței. De partea cealaltă, deputatul democrat Vladimir Cebotari a salutat lansarea asociației.

VLADIMIR CEBOTARI, DEPUTAT PD: „Dreptul la asociație este universal și noi încurajăm, oricare ar fi cauza. Ar fi bine să nu fie o cauză falsă. Chiar dacă persoanele se consideră că au fost cumva persecutate, să caute mecanisme chiar poate de investigare obiectivă”.

Acum trei ani, Consiliul Europei a votat o declarație prin care a cerut eliberarea deținuților politici din Republica Moldova, 11 la număr, și eradicarea practicilor de poliție politică. Documentul a fost propus de un deputat PAS, fiind votat de 15 delegați străini.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load