TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cei care au pensii internaționale sînt chemați să prezinte certificatele de viață

Cei care au pensii internaționale sînt chemați să prezinte certificatele de viață

Casa Națională de Asigurări Sociale solicită prezentarea certificatelor de viață de către beneficiarii de pensii stabilite în baza acordurilor internaționale în domeniul securității sociale.

Persoanele care domiciliază pe teritoriul altui stat și beneficiază de pensie pentru stagiul de cotizare realizat în Republica Moldova sînt obligate să prezinte anual în adresa CNAS un certificat de viață, nu mai tîrziu de 31 decembrie a anului de gestiune, transmite noi.md cu referire la ipn.md.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, din 688 de beneficiari de pensii achitate în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania numai 471 de persoane au prezentat în adresa CNAS certificate de viață. Transferul pensiei pentru 217 beneficiari a fost suspendat la 1 ianuarie 2020 și poate fi reluat (de la data suspendării) numai cu condiția de prezentare a certificatului prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viață.

Certificatul de viață poate fi descărcat de pe pagina oficială a CNAS și va fi prezentat personal de solicitant la oficiul central sau la orice casă teritorială de asigurări sociale.

Beneficiarii de pensii stabiliți permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituția competentă a statului de domiciliu, solicitînd confirmarea prin ștampila instituției competente a acestui stat și semnătura persoanei responsabile că certificatul de viață a fost semnat și datat personal de către beneficiarul pensiei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load