CEDO cere explicații Moldovei despre dosarul morții lui Valeriu Boboc

CEDO cere explicații Moldovei despre dosarul morții lui Valeriu Boboc

CEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova dosarul privind moartea tînărului Valeriu Boboc, ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timpul protestelor violente de acum aproape nouă ani.


Informația a fost confirmată de avocații familiei victimei pentru anticoruptie.md. Comunicarea presupune că magistrații Curții de la Strasbourg cer autorităților de la Chișinău explicaţii privind faptele şi pretinsele încălcări invocate în plîngere.


Dosarul lui Valeriu Boboc a ajuns la CEDO anul trecut. Avocații, Valeriu Pleșca și Veaceslav Țurcan care reprezintă familia victimei în faţa Curţii, au invocat, între altele, încălcarea dreptului la viaţă al lui Valeriu Boboc şi lipsa unei investigaţii efective la nivel naţional a circumstanţelor morţii lui Valeriu Boboc.


Singura persoană condamnată pentru omorul lui Boboc a fost ex-poliţistul Ion Perju. Însă, imaginile video, dar şi declaraţiile martorilor audiaţi aratau că tînărul a fost bătut de mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine în baza unor indicaţii ale şefilor de atunci ale structurilor de forţă de a reţine toţi protestatarii, inclusiv prin aplicarea forţei.


Ion Perju a fost acuzat că i-ar fi aplicat tînărului o lovitură fatală. El a fost condamnat la zece ani de închisoare. Chiar dacă a fost pronunţată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanţa de apel. Fostul poliţist a părăsit şedinţa de judecată înainte de anunţarea verdictului. Acum ex-poliţistul este căutat de Interpol. Deşi Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicîndu-i lui Valeriu Boboc o lovitură.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load