TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

CEC: Numărul femeilor în funcții de decizie în localități, tot mai mare

CEC: Numărul femeilor în funcții de decizie în localități, tot mai mare

Tot mai multe femei ajung să obțină funcții de conducere în urma proceselor electorale. Comisia Electorală Centrală a prezentat analiza din perspectiva egalității de gen a alegerilor locale generale, organizate în toamna anului 2019.

Astfel, la scrutinul din octombrie, peste 24 de mii de femei au fost înregistrate de organele electorale în calitate de candidate funcția de primar și consilier local de nivelul I și II. Acest număr reprezintă 44% din totalul concurenților electorali înregistrați.


În urma alegerilor locale în fotoliul de primar s-au așezat 196 de femei primar, ceea ce reprezintă aproape 22% din numărul total al primarilor aleși. Alte 300 de doamne au fost alese în calitate de consilier de nivelul II, iar 3 823 de femei dețin funcția de consilier local de nivelul I.

În comparație cu rezultatele scrutinelor locale generale anterioare, în 2019 au fost alese cu peste 1% mai multe femei la funcția de primar, decît la alegerile din 2015. Față de scrutinele din 2011 și 2007, a fost înregistrată o creștere de aproape 4%.

De asemenea, în 2019 au fost alese cu 6,5% mai multe femei în funcția de consilier de nivelul I, decît în 2015. Un procent și mai mare a fost înregistrat la consilierii de nivelul II, unde diferența între 2019 și 2015 este de 8,5 la sută.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load