CEC: Nu a fost înregistrată nicio tentativă de vot multiplu

CEC: Nu a fost înregistrată nicio tentativă de vot multiplu

CEC a venit cu ultimile precizări privind alegerile parlamentare de astăzi. Potrivit președintelui CEC, Alina Rusu, nu a fost înregistrată nicio tentativă de vot multiplu.


"În mai puțin de trei ore procesul de votare se va încheia. Odată cu închiderea secțiilor de votare, funcționarii electorali vor purcede la numărarea buletinelor de vot, dar și la totalizarea rezultatelor, atît pe componența alegerilor parlamentare, dar și pe componența referendumului republican consultativ.


Imediat ce procesele verbale vor fi completate, acestea vor fi procesate și introduse în sistemul informațional automatizat de stat, iar dumneavoastră și inclusiv noi, vom putea să vizionalizăm pe ecrane rezultatele preliminare, dar și varianta online.


Pînă la această oră au votat peste 1,3 milioane de oameni, alegători înscriși în listele electorale, ceea ce constutie circa 46%. În cadrul scrutinului parlamentar, organizat în anul 2014, la această oră a fost înregistrată o participare de 51 % în rîndul alegătorilor. Iar dacă e să vorbim despre alegerile prezindențiale, desfășurate în anul 2016, în primul tur de scurtin, la această oră a fost înregistrată cifra de participare de circa 47%, iar în cel de al 2-lea tur de scrutin 51%.


În cele 123 de secții deschise, pînă la această oră au votat peste 62 de mii de cetățeni. Cele mai solicitate secții de votare din străinătate: secția de votare din Londra de Est, aceștia pot merge la secția de vot deschisă în cadrul Ambasadei pentru că disponibilitatea este mult mai înaltă în această secție.


Destul de încăîrcată este și secția din Dublin, Irlanda. În mare parte secțiile sînt deja disponibile. Dacă e să ne referim la cele două circumscripții, care au fost destinate cetățenilor care domicializează în localitățile din Transnistria, și aici atestăm o participare activă. Pînă la moment au realizat dreptul la vot peste 35 de mii de alegători.


Profilul de vîrstă a votanților: 53% dintre alegători sînt femei, iar 47% sînt bărbați. Cei mai activi alegători sînt curpinși între vîrstele 56 și 70 de ani, care constituie circa 35%. Cei mai pasivi rămîn a fi tinerii, care au vîrsta de pînă la 25 de ani, cu o participare de 8%.


În secțiile de votare au fost instalate camere de luat vederi, care au înregistrat și vor continua să înregistreze video, evenimentele legate de urna de vor, dar și numărarea buletinelor de vot.


CEC a primit mai multe sesizări, care sînt caracterizate de cîteva fenomene. Este vorba de acțiunile de agitație electorală. Vreau să vă aduc aminte că legislația prevede posibilitatea și dreptul, atît a concurenților electorali, cît și a cetățenilor, de a face agitație electorală în ziua alegerilor, dar interdicția este pentru incinta secțiilor de votare sau la intrarea în localul secției de votare.


De-a lungul zilei, pe rețelele de socializare și în presă s-a scris despre cei 100 de metri, unde nu s-ar permite agitația electorală. Această prevedere a fost anulată.


Alte sesizări se referă la transportarea în secțiile de votare a alegătorilor din localitățile din Transnistria. Legislația națională nu prevede careva interdicții privind transportarea către secțiile de votare.


Aceste cazuri trebuie să fie documentate. INP a fost sesizat pe aceste situații. CEC îndeamnă alegătorii care își exercite dreptul al vot în secțiile de votare deschise pentru cetățenii din stînga Nistrului, să dea dovadă de calm și răbdare și în orele care au rămas, să reușească să voteze.


Membrii birourilor electorale vor asigura ca fiecare cetățean să poată să-și exercite dreptul la vot nestingherit. Alegătorii pot să-și realizeze dreptul la vot pînă la ora 21:00. Vreau să respingem orice aligații privind posibilitatea votării multiple, pentru că sistemul informațional de stat Alegeri este unul funcțional și nu a fost identificată nicio tentativă de vot multiplă.


Pe finalul zilei de votare, fac apel pentru funcționarii electorali, să respecte legilația națioanlă și să nu admită influențe asupra sa, indiferent din partea cui vin sau revin aceste influențe. Următorul briefing va avea loc la ora 22:00", a spus președintele CEC, Alina Rusu. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load