CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă "anti-mixt"

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă "anti-mixt"

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cu șase voturi „împotrivă” și două voturi "pentru", cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ de anulare a votului mixt.


Decizia a fost luată după un schimb de replici dure, voci ridicate și o pauză de 20 de minute, timp în care membrii grupului de inițiativă au făcut cunoștință cu raportul CEC în care au fost prezentate neregulile depistate în cerere.


Potrivit președintei CEC, Alina Russu, Comisia a identificat nerespectarea normelor legale și a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de după constituirea grupului de inițiativă, precum și neconformități la numărarea voturilor participanților. Alina Russu și-a exprimat neîncrederea și în privința veridicității cifrelor incluse în procesul-verbal.

Președinte grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a spus că prin decizia sa, Comisia Electorală a anihilat dreptul cetățenilor la desfășurarea referendumurilor legislative, a violat dreptul constituțional al poporului Republicii Moldova și a acționat ca o instituție implicată politic, care este în serviciul politic al guvernării actuale.

Decizia CEC va fi dezbătută luni, 15 ianuarie, la ședința coordonatorilor Grupului de inițiativă, la care se vor decide cum se va acționa în continuare.


Reamintim că grupul de inițiativă privind organizarea referendumului de abrogare a Legii prin care au fost aduse modificări la Codul electoral a fost constituit pe 17 decembrie curent, în cadrul unei adunări generale.


Ulterior, la 29 decembrie, reprezentanții grupului au depus pachetul de acte pentru a fi înregistrați la Comisia Electorală Centrală.


 


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load