Ce urmează după ce Procuratura Generală a rămas fără șef

Ce urmează după ce Procuratura Generală a rămas fără șef

Procuratura Generală a rămas fără șef după ce Parlamentul a constatat neîntrunirea condițiilor de numire în funcția de Procuror General a lui Eduard Harunjen. Proiectul de hotărîre a fost aprobat, la ședința plenară a Parlamentului, cu voturile a 56 de deputați.


Legea cu privire la Procuratură prevede, la art.17, procedura de numire a Procurorului General. Astfel, pentru funcția de Procuror General poate candida persoana care întrunește următoarele condiții: are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror; are calități manageriale; în ultimii trei ani pînă la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice; în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, notează bizlaw.md.


Candidatul la funcția de Procuror General este selectat pe bază de concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care cuprinde următoarele etape:


 - preselecția candidaților în baza dosarelor depuse; 


- interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.


În urma concursului, candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj este propus, de către Consiliul Superior al Procurorilor, președintelui pentru a fi numit în funcția de Procuror General.


Totuși, un eventual nou Procuror General ar putea fi numit după alte criterii, întrucît în Parlament se află un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Astfel, potrivit documentului la funcția de Procuror General ar putea candida și persoane care nu dețin cetățenia Republicii Moldova. Documentul prevede că, concursul pentru funcția de procuror general va fi organizat de către o comisie independentă, constituită de CSP, în care ar intra exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load