X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ce să știți și cum să vă comportați dacă sînteți oprit de poliția rutieră

28 apr. 2019,, 12:00   Societate
11555 0

Cele mai importante prevederi legate de drepturile și obligațiunile conducătorului auto se regăsesc în Legea cu privire la activitatea Poliţiei și statutul polițistului, precum și în Regulamentul circulației rutiere, informează Noi.md.

Potrivit șefului Serviciului "InfoTrafic" din cadrul INP, Pavel Apostol, agentul de patrulare are dreptul să oprească șoferul şi să efectueze controlul permiselor de conducere și a altor acte permisive în următoarele cazuri:

  • încălcarea flagrantă a regulilor de circulaţie;
  • desfășurarea unei operaţiuni speciale;
  • verificarea legalităţii transporturilor de mărfuri şi persoane;
  • identificarea persoanelor şi a vehiculelor aflate în căutare;
  • interzicerea exploatării vehiculelor a căror stare tehnică prezintă pericol pentru siguranţa traficului.

Iată care sînt obligațiunile șoferului oprit de polițistul de patrulare: să rămînă în automobil ținînd brațele pe volan pînă la venirea agentului și ulterior să îndeplinească necondiționat dispozițiile legale, prevenind și pasagerii să nu părăsească vehiculul în timpul controlului. În cazul în care controlul se efectuează pe timp de noapte, șoferul este obligat să conecteze lumina în salonul automobilului. Ulterior, prezintă actele solicitate de polițist.

Drepturile șoferului:

  • să fie informat în privinţa numelui și funcției agentului de circulaţie, inclusiv prin prezentarea legitimaţiei;
  • să cunoască temeiul legal al opririi;
  • să fie informat în privinţa normei încălcate;
  • să ia cunoştinţă cu probele ce dovedesc faptul încălcării legislaţiei;
  • să conteste, în conformitate cu legislaţia în vigoare, legalitatea acţiunilor agentului de circulaţie, precum şi actele de constatare încheiate.

Dacă acțiunile polițistului de patrulare vi se par abuzive sau ilegale, puteți să le raportați la Linia anticorupție 1520 a Ministerului de Interne sau la Centrul Național Anticorupție, a mai comunicat șeful Serviciului "InfoTrafic". În urma informației examinate, în privința polițistului pe numele căruia a fost depusă plîngerea, va fi inițiată o anchetă de serviciu.


Totodată, certificatele de competență, care împuternicesc agenții de patrulare să utilizeze aparatul de măsurare a vitezei sau alcooltestul, se prezintă doar în instanța de judecată și nu la solicitarea conducătorului auto. Astfel se practică și în alte state, nu doar în R.Moldova, a mai adăugat Pavel Apostol.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?