TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce se schimbă odată cu apariţia culoarului albastru de vămuire

Ce se schimbă odată cu apariţia culoarului albastru de vămuire

În vederea accelerării traficului de mărfuri, autoritatea vamală aplică procedura de validare a declarațiilor vamale pe culoarul albastru de control vamal.


Procedura este aplicată începînd cu 01 octombrie 2019.


Culoarul albastru de vămuire reprezintă culoarul de control vamal care permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea verificărilor documentare și fizice, cu direcționare spre linia a doua de control vamal. Prin urmare, declarațiilor selectate pe culoarul albastru sînt validate automat, acestea fiind supuse unor verificări ulterioare.


Selectarea declarațiilor vamale pe culoarul albastru permite agenților economici să dispună de marfă imediat, fapt ce le conferă o serie de avantaje, precum excluderea cheltuielilor de staționare, reducerea timpului de vămuire, riscurile de depășire a termenelor de livrare a mărfurilor fiind, astfel, diminuate. Totodată, acest mecanism contribuie la accelerarea circuitului internațional în scopul facilitării comerțului transfrontalier, dar și la redirecționarea capacităților instituționale spre a doua linie de control.


Din punct de vedere tehnic, dacă pînă acum sistemul informațional distribuia declarațiile vamale, în baza analizei de risc, pe trei culoare de vămuire (verde - fără control, galben - control documentar și roșu – control documentar și fizic al mărfurilor), acum se pune în aplicare și culoarul albastru, ale cărui principii sînt similare cu cele ale culoarului verde (liber de vamă), aplicîndu-se, suplimentar, controlul ulterior prin reverificarea declarațiilor vamale.


Această procedură simplificată se aplică tranzacțiilor economice care nu sînt asociate unor riscuri fiscale majore și nu necesită efectuarea controlului fizic al mărfurilor.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load