TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce se întîmplă în 2020 cu autobuzele care nu asigură confortul: Hotărîrea autorităților

Ce se întîmplă în 2020 cu autobuzele care nu asigură confortul: Hotărîrea autorităților

Toate autobuzele de pasageri de pe traseele raionale și interraionale vor fi clasificate pe categorii de confort pînă la 1 octombrie 2020.

Un ordin al Ministerului Economiei și Infrastructurii cu privire la aprobarea condițiilor minime de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor în vederea includerii acestora în programele de transport rutier raional și interraional a fost publicat pe 31 decembrie 2019 în Monitorul Oficial, notează Noi.md cu referire la sputnik.md.


Potrivit ordinului, autobuzele/autocarele înregistrate în Registrul operatorilor de transport rutier, ținut de Agenţia Naţională Transport Auto, clasificarea pe categorii de confort se va realiza în baza unui grafic, începînd cu data de 1 februarie pînă la data de 1 octombrie.

Potrivit documentului, din 1 aprilie, fiecare operator ar trebui să asigure clasificarea unei treimi din flota sa de autobuze, iar pînă la 1 iunie - cel puțin 2/3. Nerespectarea termenelor va duce la excluderea autobuzelor/autocarelor respective de la deservirea serviciilor raionale și interraionale de transportare a pasagerilor.

Operatorii de transport sînt obligați să trimită la ANTA programele individuale de clasificare în funcție de categoriile de confort pînă la 1 februarie 2020.

Doar vehiculele în stare tehnică bună sînt admise la inspecție, pe baza unor criterii precum aspectul exterior și interior.

Pentru moment se vorbește de două categorii de confort în autobuz. Autobuzele de categoria 1, superioară, trebuie să aibă o distanță între scaune de cel puțin 65 de centimetri, înălțimea spătarului trebuie să fie mai mică de 52 de centimetri, iar scaunele trebuie să fie echipate cu cotiere. Un autobuz din această clasă ar trebui să aibă protecție solară, aer condiționat, un dispozitiv de încălzire și un portbagaj separat. Fiecare pasager trebuie să fie dotat cu iluminat interior.

A doua categorie include acele autobuze care nu îndeplinesc criteriile menționate.

Clasificarea autobuzelor va fi efectuată de experți ai stațiilor de inspecție tehnică pentru vehiculele rutiere. Certificatul de clasificare este eliberat numai pentru autobuzele care îndeplinesc cerințele obligatorii pentru una dintre categoriile de confort. Acest document trebuie păstrat la bordul vehiculului, iar perioada sa de valabilitate este de un an calendaristic de la data emiterii, cu posibilitatea reînnoirii după reevaluarea criteriilor.

Autobuzele care nu se vor califica pentru categoriile de confort vor fi excluse din sistemul transportului de pasageri.

Reamintim, tariful pentru călătoriile în transportul de pasageri interurban a fost majorat din 1 ianuarie de la 48 de bani pînă la 70 de bani pentru un kilometru. Din februarie, în unitățile de transport care vor oferi condiții de tip „confort” vor fi aplicate tarife de 70 de bani per kilometru.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load