COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce s-ar putea întîmpla în RM pe fonul pandemie de coronavirus

Ce s-ar putea întîmpla în RM pe fonul pandemie de coronavirus

Rita Ursalovschi: Ascultăm zi de zi bilanțurile prezentate de doamna ministru, dumneavoastră acum cîteva săptămîni spuneați ”vom muri mulți”, bilanțul pesimist anunțat de domnul Furtună, șeful OMS zicea 31.000. Astăzi, spuneați că avem opt zile consecutive de stabilizare și de stagnare a epidemiei. În ce situație reală sîntem?

Ion Chicu: ”Orice afirmație pe care o facem noi acum despre unele evoluții, are un ”dacă” după fiecare afirmație. Dacă luăm cea mai amară declarație pe care am făcut-o eu pentru mine: vom muri mulți, dacă nu respectăm. Vom ieși din această epidemie rapid, dacă ne conformăm. Vom avea mai puține pierderi, dacă respectăm regulile. Tot timpul este un dacă.

Rita Ursalovschi: Care este scenariul catastrofal pentru Republica Moldova?

Ion Chicu: ”La data de 23 martie am avut o ședință cu reprezentanții OMS, una destul de complicată, în care specialiștii OMS-ului ne-au spus clar: Republica Moldova are în ultimele șase zile creșterea medie 27%. Acest ritm se plia perfect pe ritmul Italiei la începutul epidemiei. Și ei ne-au dat nouă scenariul: la data de 9 aprilie o să aveți 2.000, iar la data de 30 aprilie o să aveți 28.000. Acesta era scenariul dacă noi continuam dinamica care era atunci.


Alt scenariu era dacă întreprindem măsuri stricte. Voi o să ajungeți la o medie pe zi de 11%, ceea ce înseamnă că voi 3.000 o să le aveți la sfîrșitul lunii aprilie. Acesta era scenariul cel mai optimist și cumva îmi părea mie optimist în perioada ceea. Trebuie să recunosc că eram un pic pierduți la etapa dată.

Noi ieri am fost la media de 9.4%, iar astăzi sîntem la 8.4%, adică chiar sub acel scenariu optimist.

Dacă vom respecta aceste reguli încă două săptămîni este mare probabilitatea că noi vom ajunge la aceste 3.000 tocmai către sfîrșitul lunii aprilie. Obiectivul nostru e de a face mai lentă această evoluție. Să nu avem salturi care ne-ar bloca deodată sistemul medical”.

Rita Ursalovschi: Perioada stării de urgență va fi extinsă pînă la 1 iunie?

Ion Chicu: ”Perioada stării de urgență este stabilită de Parlament pînă la 15 mai. Ce va fi după 15 mai urmează să aflăm la sfîrșitul lunii aprilie. S-a materializat scenariul ăsta optimist de doar 3.000 pînă la sfîrșitul lunii aprilie, sau nu. În funcție de evoluție o să vedem”,

Rita Ursalovschi: Care sînt recomandările OMS pentru țară?

Ion Chicu: ”Recomandările OMS sînt acum exact acele pe care le-am avut acum trei săptămîni în urmă: Mențineți aceste măsuri stricte, pentru că ele aduc rezultat și nici într-un caz nu admiteți pe durata sărbătorilor de Paști să relaxați aceste reguli”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load