COVID-19 în MOLDOVA

Ce este necesar să hotărîţi înainte de a deveni tutorele unui copil

Ce este necesar să hotărîţi înainte de a deveni tutorele unui copil

Părinţii vă încredinţează să le supravegheaţi copilul pentru că vă cunosc şi cred că sînteţi o persoană cu experienţă, care poate să aibă grijă de copil. Pentru a avea o relaţie bună cu copilul însă, este important şi el „să vă aleagă".

De aceea va trebui să discutaţi împreună cu părinţii şi copilul mai multe lucruri, cum ar fi sarcinile pe care le veţi avea în calitate de îngrijitor, cum vă vor susţine financiar părinţii copilului și care este starea sănătăţii copilului. Implicaţi copilul în aceste discuţii, în funcţie de vîrsta lui. Cu cît este mai mare, cu atît este mai important să ţineţi cont de părerile lui.

Plecarea peste hotare a părinţilor va fi o schimbare radicală în viaţa copilului, ca şi în viaţa dvs., dacă veţi deveni tutorele lui. Atunci cînd omul are mai mult timp pentru a-şi imagina schimbarea şi cînd participă la organizarea ei, se acomodează mai uşor. Dvs. veţi discuta multe lucruri cu părinţii lui.


Şi copilul are nevoie de informaţii practice despre cum va trăi mai departe: unde va locui, ce rol veţi avea dvs., cît timp veţi fi îngrijitorul lui, ce drepturi şi responsabilităţi va avea el în perioada cînd părinţii sînt plecaţi, ce se va schimba în viaţa lui, cine îl va ajuta cu şcoala, cine îi va organiza petrecerea de ziua sa de naştere etc.

Chiar dacă sînteţi rude cu părinţii copilului şi vă cunoaşteţi bine, staţi de vorbă despre ce se aşteaptă ei să faceţi pentru copilul lor şi ce sînteţi gata dvs. să vă asumaţi. Dacă nu vă cunoaşteţi îndeaproape cu copilul, începeţi prin a vă întîlni pentru a petrece ceva timp împreună. Ar fi bine ca aceste întîlniri să aibă loc cu participarea părinţilor lui.

Discutaţi cît mai detaliat referitor la sarcinile/obligaţiile pe care se aşteaptă părinţii să le îndepliniţi ca îngrijitor.

Întreţinerea şi educaţia copilului vor necesita cheltuieli financiare. Este bine să cădeţi de acord cu părinţii asupra unei sume aproximative de bani pe care o veţi primi de la ei pentru treburile casnice şi pentru îngrijirea copilului. Orientaţi-vă la o sumă realistă. Fiţi înţelegător(oare), părinţii nu pot fi siguri cînd se vor angaja şi ce salariu vor primi peste hotare.

Insistaţi ca, înainte de a pleca peste hotare, părinţii să-i facă un control medical general copilului lor. În acest fel, părinţii vor afla dacă ar putea să se aştepte la probleme de sănătate ale copilului, iar dvs. veţi şti dacă este nevoie să aveţi grijă în mod special de sănătatea lui. Încurajaţi părinţii să facă astfel de investigaţii profilactice şi atunci cînd revin acasă în vacanţă sau ocupaţi-vă dvs. de ele. Este foarte important să vă adresaţi cît mai repede medicului şi să nu recurgeţi la metode „casnice" de tratament atunci cînd dvs. aveţi semne de boală sau copilul de care îngrijiţi se simte rău.

Spuneţi-i copilului mai multe despre dvs. Ce credeţi că trebuie să ştie despre copiii dvs. sau serviciul pe care îl aveţi, despre ce fel de om sînteţi – orice va face relaţia voastră cît mai caldă. Dacă aţi decis că va locui în familia dvs., povestiţi-i despre tradiţiile şi regulile pe care le aveţi. Lăsaţi-l să înţeleagă că veţi fi deschis(ă) la propunerile lui, care îl vor ajuta să se simtă bine în casa dvs.

Pentru copil este important să locuiască într-un mediu care îi este cunoscut şi apropiat. El poate să se mute în casa dvs. sau să rămînă în casa părinţilor. Copilul mic trebuie să locuiască împreună cu un adult, pe cînd un adolescent, dacă este destul de matur şi poate avea grijă de viaţa sa, ar putea sta singur, iar dvs. să-l vizitaţi regulat. Chiar şi aşa, ţineţi minte că nu toţi adolescenţii de 16 ani ştiu cum să facă faţă unor situaţii dificile, cum ar fi: accidentele din gospodărie, îmbolnăvirile, presiunile din partea semenilor de o organiza în casă chefuri, maltratarea din partea altor persoane.

Încercaţi să aflaţi cît mai multe despre copilul pe care îl veţi îngriji, chiar şi în cazul cînd sînteţi ruda sau prietenul familiei. Ce ştiţi despre preferinţele / gusturile alimentare ale copilului, prietenii săi? sînteţi la curent cu activitatea lui şcolară şi cea din timpul liber?

Toate aceste informaţii vă vor ajuta să aveţi o relaţie mai apropiată cu copilul. Ţineţi minte totuşi că interesele şi preocupările lui se vor schimba o dată cu vîrsta şi experienţa pe care o va acumula.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load