COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce efect va avea canicula asupra pandemiei

Ce efect va avea canicula asupra pandemiei

Încălzirea in timpul verii nu va salva emisfera nordică de pandemia Covid-19, concluzionează cercetătorii de la Universitatea Americană Princeton într-un studiu publicat de revista Science, citată de LeFigaro.

Temperatura ridicată din timpul verii nu va pune capăt pandemiei Covid-19 în emisfera nordică, au constatat cercetătorii de la Universitatea Princeton.

Studiile efectuate în ultimele luni au stabilit o uşoară corelaţie între climă şi epidemie: cu cît este mai cald şi mai umed, cu atît virusul se va răspîndeşte mai greu. Dar, în ciuda acestor cercetări, nu s-a stabilit o legătură clară între temperatura exterioară şi Sars-Cov-2.

Studiul publicat în revista Science nu neagă că ar exista o corelaţie, dar, potrivit cercetătorilor americani, ar fi vorba doar de o legătură neglijabilă.


„Încălzirea vremii nu va încetini răspîndirea virusului, în primele faze ale pandemiei”, a declarat autorul principal al studiului, Rachel Baker, cercetător la Princeton, scrie Mediafax.

Clima, în special umiditatea, joacă un rol important în răspîndirea altor coronavirusuri şi a gripei însă în cazul Sars-Cov-2 trebuie ţinut cont de faptul că nu există imunitate colectivă. Asta înseamnă că ponderea populaţiei expusă riscului infectării este suficient de mare pentru a asigura progresia rapidă a pandemiei.

„Virusul se va răspîndi rapid, indiferent de vreme”, a adăugat cercetătorul. În absenţa măsurilor de control sau a vaccinului, coronavirusul va contamina treptat o parte importantă a populaţiei, spun autorii acestui studiu. Abia după aceea ar putea deveni sezonier, la fel ca virusurile similare.

„Alte coronavirusuri umane cum ar fi răcelile, sînt foarte dependente de factorii sezonieri. În aceste cazuri, vîrful epidemiei este atins în timpul iernii, în afara tropicelor”, spune profesorul Bryan Grenfell. „Dacă noul coronavirus este si el sezonier, ne putem aştepta ca acesta să se transforme într-un virus de iarnă deoarece devine endemic”, adauga el.

Echipa a creionat mai multe scenarii pentru Sars-Cov-2, pe baza a ceea ce s-a observat despre virusurile gripale şi două cunoscute coronavirusuri care provoacă răceli. Astfel, specialiştii au simulat ce s-ar putea întîmpla în mai multe regiuni ale globului, cu temperaturi şi niveluri de umiditate diferite.

„Rezultatele arată că regiunile tropicale şi cele temperate trebuie să se pregătească pentru epidemii severe şi că temperaturile de vară nu vor stopa răspîndirea infecţiilor”, conchid cercetătorii.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load