COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

CCM a publicat argumentele hotărîrii de a declara neconstituțională legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea

CCM a publicat argumentele hotărîrii de a declara neconstituțională legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea

Curtea Constituțională a prezentat, într-un comunicat de presă, argumentele care au stat la baza hotărîrii de a declara neconstituțională legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea.

CCM susține că deputații care au contestat unele prevederi din lege s-au referit la încălcarea procedurii de angajare a răspunderii, iar încălcarea procedurii nu se referă doar la o parte a legii, dar la document în întregime.

„Cu privire la contestarea parțială a Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020, Curtea a reținut că argumentele autorilor sesizărilor se referă la încălcarea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului asupra Legii în discuție. Aceste argumentele sînt valabile nu doar pentru prevederile contestate, ci și pentru întreaga Lege nr. 56 din 2 aprilie 2020, deoarece o pretinsă încălcare a procedurii de angajare a răspunderii Guvernului produce efecte asupra întregii Legi. Prin urmare, Curtea a considerat necesar să examineze constituționalitatea Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 în întregime.

Autorii sesizărilor au pretins că procedura angajării răspunderii Guvernului din data de 2 aprilie 2020 a fost viciată, deoarece ședința legislativului nu a avut loc din lipsă de cvorum și Guvernul nu a prezentat proiectul de lege în fața Parlamentului. De asemenea, autorii sesizărilor au menționat că prevederile contestate din Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 asupra căreia Guvernul și-a angajat răspunderea nu corespund exigențelor stabilite prin Hotărîrea Curții Constituționale nr. 5 din 2 martie 2016. Prin urmare, autorii au invocat neconstituționalitatea normelor contestate în raport cu dispozițiile articolelor 60 și 1061 din Constituție”, argumentează CCM.


Motiv pentru examinarea constituționalității legii au fost sesizările depuse de deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca, Andrian Candu, Serghei Sîrbu, Dinu Plîngău și Alexandr Oleinic.

Amintim că deputații s-au adresat la Curtea Constituțională invocînd ilegalitatea introducerii în proiectul de lege, aprobat de Guvern prin asumarea răspunderii, a trei prevederi legate de afacerile duty-free, țigări și extragerea zăcămintelor naturale. Deputații au motivat că acestea nu au nimic în comun cu starea de urgență din țară și i-au învinuit pe reprezentanții guvernării că fac lobby pentru afacerile unor apropiați ai PSRM și PD.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load