CCA a votat demisia membrilor Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova

CCA a votat demisia membrilor Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a votat, cu cinci voturi pro și unul împotrivă, în cadrul ședinței publice din 29 iulie, pentru propunerea de demitere in corpore a membrilor Consiliului de Supraveghere (CS) al IPNA Teleradio-Moldova.


Decizia a fost adoptată în urma examinării sesizării unui membru al CS, precum și a solicitării Comisiei parlamentare pentru mass-media, adresată CCA, de a verifica activitatea CS și de a se expune asupra încălcărilor atestate. Membra CA Olga Guțuțui a declarat că nu participă la procedura de vot asupra acestei chestiuni.


CA a examinat rezultatele investigației efectuate la CS și de către un membru al instituției de reglementare în audiovizual, constatînd că mai multe nereguli sesizate anterior au fost confirmate.


Astfel, CS nu s-a conformat cerințelor legale și nu a organizat concursul de desemnare a directorului general al IPNA Teleradio-Moldova în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a Codului Audiovizualului.


De asemenea, CS nu a asigurat transparența deciziilor sale și nu a publicat aceste documente pe pagina sa electronică. O altă încălcare atestată de CA se referă la faptul că funcția de secretar al CS a fost ocupată, pentru opentru o perioadă de timp, de către o persoană, care nu era membră a CS, fapt care contravine legislației. media-azi.md. 


De asemenea, CA a remis Curții de Conturi sesizarea de a verifica problemele economico-financiare din anii 2016-2017, dar și modul cum au fost remunerați membrii CS pentru o perioadă mai extinsă.


De menționat că membra CA Olga Guțuțui, prezentă la ședință, s-a abținut de la vot, exprimîndu-și temerea că demiterea CS în formulă propusă nu ar fi tocmai legală. Membra CA Cojocaru a votat împotriva deciziei privind propunerea de demitere in corpore a membrilor CS.


Președintele CS Nicolae Spătaru a respins majoritatea acuzațiilor membrilor CA, motivînd că în perioadele cînd a fost inactiv Consiliul nu avea numărul necesar de membri în componența sa.


Reamintim că, la audierile din 10 iulie curent, din cadrul Comisiei parlamentare pentru mass-media deputații au calificat drept ineficientă activitatea CS a Companiei publice Teleradio-Moldova. Membrii Comisiei parlamentare au cerut atunci demisia președintei Teleradio-Moldova, Olga Bordeianu, a directoarei Moldova 1 Ecaterina Stratan și a președintelui Consiliului de Supraveghere, Nicolae Spătaru.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load