TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cazurile de pestă porcină din Cahul, examinate de autorităţile regionale

Cazurile de pestă porcină din Cahul, examinate de autorităţile regionale

Amplasarea geografică și nerespectarea normelor sanitar–veterinare la întreținerea animalelor și abatorizarea lor – sînt principalele cauze ale infectării cu pestă porcină africană (PPA), depistată în ultima perioadă în mai multe localităţi ale raionului Cahul, transmite MOLDPRES.


Problema a fost examinată joi, 1 august, la ședința extinsă a Comisiei locale pentru situații excepționale, la inițiativa Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a (ANSA), cu susţinerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. La ședință au fost prezenți şi responsabili de la Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul Național de Patrulare, autorități publice locale, agenți economici – care cresc porcine și comercializează carne.


Directorul general adjunct al ANSA, Ela Malai, a menționat că situația în raionul Cahul este agravată și de lipsa medicilor veterinari, deficit de cadre în primăriile raionului, informare și cooperare insuficientă între autorități și sectorul privat.


Ca urmare a celor discutate, a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea și eradicarea pestei porcine africane în raionul Cahul. Printre altele, acesta prevede: înștiințarea imediată prin telefon a Direcţiei situaţii excepţionale Cahul, iar ulterior în scris, despre cazurile de mortalitate și morbiditate a porcinelor. Totodată, se va lua în evidenţă strictă data recoltării probelor, rezultatele de laborator la probele colectate de la porcinele cu suspecții de PPA. De asemenea, în raion se va organiza o campanie de informare a deținătorilor de porcine, insistîndu-se asupra crotalierei obligatorii a porcinelor pentru identificarea și includerea acestora în Registrul de stat al animalelor.


În acelaşi timp, autorităţile au decis să fie identificat de urgenţă un teren pentru nimicirea și îngroparea porcinelor sacrificate, iar populația să fie înştiinţată despre recunoașterea simptomelor de pestă porcină, despre acțiunile de prevenire a răspîndirii virusului, precum și despre restricțiile ce urmează a fi aplicate, în cazul rezultatelor pozitive.


De asemenea, s-a aprobat intensificarea controalelor privind traficul ilegal de porcine, produse și subproduse, identificarea colectorilor/transportatorilor de animale care activează ilegal și tragerea la răspundere a acestora, intensificarea controalelor la abatoare, puncte de sacrificare, piețe și magazine agroalimentare etc.


În acest context, autorităţile fac apel către cetățenii care au depistat porci pieriţi sau sînt martori cînd cadavrele de porci sînt aruncate pe marginea drumului sau în locuri publice. Aceştia sînt rugați să informeze cît mai urgent autoritățile publice locale de nivelul I (primăriile), subdiviziunile ANSA, poliţia sau salvatorii.


În prezent, pe teritoriul raionului Cahul sînt înregistrate în evoluţie patru focare de PPA la porci domestici - satele Manta, Crihana Veche şi Burlăceni (raionul Cahul) şi municipiul Cahul. În două localități, cadavrele de porci au fost descoperite pe marginea drumului şi într-un canal.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load