Cazul tinerei care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului: se anunță demisii

Cazul tinerei care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului: se anunță demisii

Rezultatele anchetei interne în cazul tinerei care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului arată că personalul medical al instituției a încălcat grav prevederile Codului de etică și deontologie, notează NOI.md.


Constatarea aparține Comisiei de anchetă create de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În urma incidentului, conducerea Ministerului a dispus aplicarea sancțiunii disciplinare sub formă de avertisment directorului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, și mustrare aspră directorului medical al instituției, Valentin Țurea.


„Avem nevoie ca dumneavoastră să activați corect, să asigurați managementul medical în primul rînd prin comportamentul cu angajații. Este un caz regretabil, unul care ne-a dat o palmă puternică nouă și întregului sistem de sănătate din Moldova. Trebuie să constat că, pe lîngă majoritatea medicilor buni pe care îi avem în țară, avem și dintre cei care, probabil, pur întîmplător au îmbrăcat halatul de medic, au deviat de la prevederile jurămîntului lui Hipocrate. Problema nu este în sistem, cum spun unii, ci în om și factorul uman, cu regret", a declarat astăzi secretarul general de stat la Ministerul Sănătății, Boris Gîlcă.


De asemenea, în urma investigațiilor, autoritățile au dispus demiterea șefului Secției ginecologie și a moașei principale din cadrul Institutului Mamei și Copilului, sancționarea prin mustrare aspră a asistentei medicale care a fost de gardă în ziua 13 decembrie, a medicului de gardă, precum și a directorului Centrului perinatal din cadrul instituției.


„În numele administrației, regret profund și condamn orice încălcări ale protocolului medical, orice devieri de comportament al personalului medical și le calific drept inadmisibile”, a menționat, la rîndul său, Sergiu Gladun.


Comisia de anchetă a mai constatat că tînăra nu a beneficiat de supraveghere suficientă din partea personalului medical la toate etapele de aflare în spital și a fost chiar brutalizată. „Desigur că am constatat aici mai multe lacune, începînd cu faptul că fost o informare insuficientă din partea medicului curant, precum și din partea asistentei medicale, au avut loc, probabil, și unele insultări și brutalizări, precum și o supraveghere insuficientă din partea medicului de gardă, care ar fi trebuit să o viziteze de mai multe ori în salon. Putea fi aplicată o gamă mai largă de medicamente pentru diminuarea durerii”, a precizat Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de anchetă pe acest caz.


Comisia a mai depistat că, așa cum afirmă pacienta, i s-a propus să cumpere unele medicamente care, în mod obișnuit, sînt repartizate gratuit. În legătură cu acest fapt, urmează a fi aplicate sancțiunile de rigoare, au comunicat autoritățile.


Conducerea Ministerului Sănătății a îndemnat toate femeile care au trecut prin astfel de experiențe traumatizante în spitalele publice din țară să sesizeze autoritățile competente.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load