COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Caz revoltător la un orfelinat: copii „batjocoriți în ultimul hal”

Caz revoltător la un orfelinat: copii „batjocoriți în ultimul hal”

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că o echipă de specialiști de la Direcția pentru protecția drepturilor copilului a fost trimisă la casa de copii a Mănăstirii Hîncu „Preafericitul Iosif”, de pe strada „Onisifor Ghibu” din capitală, după ce pe rețelele de socializare a apărut o postare în care se menționează că într-un orfelinat din sectorul Buiucani copiii ar fi „batjocoriți în ultimul hal”.

Ulterior, autoarea postării a menționat că instituția în care se află copiii este din cartierul Telecentru, iar ministra Ala Nemerenco a precizat că echipa va merge și acolo, transmite IPN.

Autoarea postării spune că a aflat despre situația din instituția rezidențială de la o cunoștință care a încercat să se angajeze acolo în calitate de dădaca și a lucrat doar o zi. „Dar ce a văzut acolo a marcat-o total. Persoana aceasta este o femeie mai în vîrstă, de la țară, și îi este frică să denunțe cuiva ce a văzut acolo. Deci, dădacele îi bat pe copilași toată ziua cu capul de masă și de ce nimeresc. Ore în șir îi țin închiși în veceu pe oliță și nu le dă voie să se scoale. Au fundul vînăt de ore state pe oliță. Îi spală ca pe niște cîrpe cu capul sub apă cu spumă în guriță, în ochi. Ei sărmanii plîng și ele urlă la ei și îi bagă cu capul în apă. Educatoarele îi bat și îi înjură în ultimul hal și ei plîng continuu. Și ele mai rău urlă la copii”, menționează autoarea postării.

Ca urmare, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție. „Cu referire la informația apărută în spațiul public despre orfelinatul nr.13 copii din Chișinău – echipa de specialiști de la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului Chișinău, care include și psihologi pentru a discuta cu copiii, este plecată la fața locului. Rezultatele controlului vor fi făcute public”, declară ministra.

Ulterior, ministra a venit cu o precizare, potrivit căreia, în oraș nu există un orfelinat nr.13. „Pe str. Onisifor Ghibu se afla casa de copii a mănăstirii Hîncu „Preafericitul Iosif„ care nu are copii de vîrsta atît de mică cum este descris de autoarea postării. Oricum, echipa e la fața locului”, a scris Ala Nemerenco. După ce autoarea postării a venit cu precizarea că instituția este la Telecentru, ministrul a scris că echipa va merge și la casa auxiliară de copii din strada Lomonosov.

Și pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a venit cu o reacție. Potrivit lui, instituția din sectorul Buiucani a fost inspectată de angajații Direcției pentru protecția drepturilor copilului de sector, psihologi și reprezentanții Direcției de poliție Chișinău. El menționează că a vorbit cu mama femeie care a făcut postarea respectivă și ar fi vorba despre un orfelinat din sectorul Centru. „Vom continua să verificăm cele relatate în postarea respectivă. Este clar că sînt anumite inexactități în această situație. Sau e vorba de un alt orfelinat, din alt sector, sau altceva”, a notat pretorul.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load