Căutarea hotărîrilor judecătorești după numele părților din dosar nu va fi posibilă

Căutarea hotărîrilor judecătorești după numele părților din dosar nu va fi posibilă

Paginile web ale mai multor instanțe naționale de judecată au fost actualizate și lansate cu o nouă interfață.


Odată cu modificarea aspectului, a fost schimbat însă și conținutul informațional al paginilor web, astfel încît nu mai este posibilă căutarea hotărîrilor judecătorești după numele părților din dosar. Prin acest fapt se revine practic la situația din 2017, atunci cînd mai mulți jurnaliști, ONG-uri și membri ai societății civile și-au arătat nemulțumirea față de îngrădirea accesului la hotărîrile instanțelor de judecată, scrie Ziarul de Gardă.


Anterior, căutarea acestor hotărîri putea fi realizată în dependență de numele persoanelor din dosar, lucru care în prezent nu mai este posibil, or căutarea este disponibilă doar în dependență de numărul atribuit dosarului. Modificarea ar fi fost efectuată în scopul asigurării protecției datelor cu caracter personal.


Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești spune că modificarea a fost realizată la solicitarea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). La rîndul său, CNPDCP ne-a cerut să expediem o solicitare de informații, la care încă nu am primit un răspuns.


Consilierul juridic din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, susține că noua modificare va limita accesul la justiție sub paravanul protecției datelor cu caracter personal.


Consilierul juridic a mai menționat că tribunalele internaționale fac public numele persoanelor vizate în dosare, iar acest lucru ar trebui aplicat și în R. Moldova, mai ales în contextul în care avem un nivel fragil de democrație.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load