Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Căsătorie în siguranță! Moldovenii sînt interesaţi de contractele matrimoniale

17 ian. 2018,, 11:01   Societate
2396 0

Pe lîngă sentimente şi încredere, căsătoriile pot fi asigurate prin intermediul unui document oficial în care părţile stipulează drepturile şi obligaţiunile sale economice.

Potrivit unor avocaţi, tot mai mulţi moldoveni se interesează de semnarea contractelor matrimoniale.

Posibilitatea încheierii unui contract matrimonial este prevăzută în Codul Familiei. Documentul poate fi semnat înainte sau în timpul căsătoriei. Conţinutul contractului este determinat individual de către soţi, cu ajutorul unui avocat.

Contractul matrimonial se poate referi la modul de administrare a averilor în timpul căsătoriei sau la partajarea averii în cazul divorţului. Unii oameni cred că acest document oferă posibilitatea de a evita eventualele neînţelegeri între soţi.

"Cînd m-am căsătorit nu m-am gîndit la asta, dar cred că acest lucru este necesar, pentru că în viitor tinerii vor avea mai puţine probleme".

"Mi se par normale astfel de contracte, pentru că nimeni nu ştie ce poate să se întîmple, nimeni nu ştie la ce o să ajungă relaţii."

"Dacă bugetul familiei este mare şi dacă oamenii au avere comună, cred că un asemenea contract este necesar."

Contractele matrimoniale sugerează lipsă de încredere în cuplu, cred alţi moldoveni.

"Dacă fac contractul, nu au încredere unul în altul, nu ar trebui contractul acesta, trebuie să ai încredere."

"Noi personal cu soţul nu o să-l facem, noi avem încredere unul în altul."

Juriştii susţin că, în Moldova, contractele privind asigurarea căsătoriei sînt mai puţin solicitate, în comparaţie cu ţările europene sau cu SUA. Totuşi, pentru ca să fie funcţionale, documentele trebuie întocmite corect.

"Ar trebui să consulte un avocat, pentru că ei pot să introducă condiţiile care sînt nule din start. Ce ţin de anumite obligaţii părinteşti, nula ar fi clauza în perspectiva unor bunuri care au fost înainte de căsătorie cumpărate de către unul dintre soţi", a spus avocatul Victor Panțîru.

Psihologii îndeamnă soţii să vorbească deschis despre intenţiile lor.

"Aceste contracte sînt făcute în situaţii cînd ea şi el sînt dintre pături sociale diferite sau cînd sînt asiguraţi material diferit, trebuie să fie clar explicat de ce anume se face lucrul acesta pentru că viaţa este tare diferită", a spus psihologul Angela Nicolaou.

Potrivit statisticilor, în 2017 au fost înregistrate aproape 20 de mii de căsătorii şi în jur de nouă mii de divorţuri.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?