Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Care sînt cele mai des întilnite tipuri de discriminare în R.Moldova – expert

28 feb. 2019,, 09:30   Societate
3222 0

Discriminarea pe criteriu de dizabilitate este cel mai des întîlnită în R.Moldova, arată datele statistice pentru ultimii cinci ani, notează Noi.md.

Declarația a fost făcută de Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik.

„Aceasta este deja o problemă sistemică - foarte multe clădiri, instituții nu sînt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă, și nu neapărat a celor care se află în scaune cu rotile”, a explicat specialistul.

Al doilea cel mai des întîlnit tip de discriminare în Moldova, după părerea lui Ian Feldman, este discriminarea pe criteriu de sex. Acest lucru îl confirmă chiar rezultatele ultimelor alegeri parlamentare, după ce doar 20 de femei au fost alese în Legislativ.

Criteriul de vîrstă și de limbă este pe locul 3, la capitolul discriminare, iar pe locul patru este criteriul de etnie/rasă.


Potrivit lui Ian Feldman, odată cu schimbarea legislației, persoanele care ating vîrsta de pensionare devin tot mai des victime ale discriminării, fie că își pierd nejustificat locul de muncă, fie sînt nevoiți să activeze într-un mediu ostil, din cauza atitudinii angajatorilor.

„Dacă vorbim despre vîrstă, este un criteriu emergent, a apărut în ultimii ani după schimbarea legislației nu în favoarea celor care sînt pensionari. Respectiv, a crescut numărul de plîngeri din partea acestui grup. Avem situații în care pensionari sînt masiv demiși din diferite instituții. Acești sînt concediați și apoi angajați în baza unui contract temporar de muncă cu avantaje sociale mai reduse, deseori șantajați. E una să deschizi locuri de muncă pentru persoane tinere și alta să pui persoane care au atins vîrsta de pensionarea în situații de dependență față de angajator”, a argumentat președintele Consiliului pentru prevenirea discriminării.

O situație regretabilă, spune specialistul, se atestă în cazul profesorilor universitari care sînt impuși, în anumite circumstanțe, să plece din sistem.

„Este absurd, în universități profesorii abia se maturizează și devin specialiștii notorii la vîrsta aproape de pensionare”, conchis Ian Feldman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?