COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Care este tabloul clinic al persoanelor decedate din cauza complicațiilor provocate de COVID-19

Care este tabloul clinic al persoanelor decedate din cauza complicațiilor provocate de COVID-19

În Republica Moldova au existat medici testați pozitiv cu COVID-19 după ce aceștia ar fi ignorat măsurile de securitate.

Pe lîngă aceștia, o parte din ei s-au infectat în comunitate, nu la locul de muncă. Directorul ANSP, Nicolae Furtună, afirmă că deține dovezi în acest sens, notează IPN.

Referitor la numărul de decese înregistrate în țară, oficialul afirmă că majoritatea victimelor au avut și alte maladii. „99% din cazurile de deces sînt persoane care au cel puțin o comorbidiate, doar cîteva persoane nu au avut maladii asociate. Majoritatea sînt cu maladii asociate, persoane cu stări foarte grave, cancer, diabet zaharat. Patologia cardiovasculară este prezentă în peste 80% din cazuri. Comorbiditățile joacă festa persoanelor care fac infecția COVID”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.


Directorul ANSP consideră că relaxările în urma stării de urgență au fost aplicate prea devreme. Oficialul a precizat că aceasta nu este opinia sa în calitate de funcționar public, ci de cetățean al Republicii Moldova.

„Noi niciodată nu avem răbdare. Noi niciodată nu putem să prioritizăm lucrurile. Dacă am relaxat coafura, astăzi am primit petiție cînd facem unghiile? Chiar asta este o prioritate? Eu înțeleg ce înseamnă unghii pentru o doamnă, dar asta nu este mortal, dacă nu ești cu unghia vopsită. Chiar atît de tare trebuie să trîmbițăm și să impunem condiții la toată lumea?”, se întreabă Nicolae Furtună.

Cît despre reluarea activităților din domeniul HoReCa, directorul ANSP menționează că totul depinde de numărul de cazuri. „Nu putem face borș cu prețul sănătății oamenilor. Riscul este foarte mare, terasele trebuie organizate. Cel care are la terasă zece mese, trebuie să rămînă cu cinci, iar la masă nu se pot așeza patru oameni. Este un specific, la terasă nu pot să porți mască, indiferent că servesc ceai, cafea sau borș, eu trebuie să scot masca. Cel care vine, eu nu îi cunosc statutul, să vină să stea la un metru de mine și să mă infecteze, terasa îmi va plăti prejudiciul? Nu-l va plăti”, a spus directorul ANSP.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load