TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Care este importanța pachetului de inițiative sociale al lui Dodon?

Care este importanța pachetului de inițiative sociale al lui Dodon?

Proiectele de lege din pachetul de inițiative sociale al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care l-a trimis spre examinare parlamentului, sînt foarte importante și actuale, deoarece vizează îndeplinirea promisiunilor făcute de șeful statului cetățenilor cu privire la implementarea programului de protecție socială.


Despre acest lucru a declarat deputatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Odnostalko, vorbind în cadrul emisiunii „Mecanism de acțiune” pe canalul NTV Moldova, transmite Noi.md.


El a amintit că președintele țării a transmis parlamentului proiectul de lege privind indexarea pensiilor de două ori pe an, asigurarea unei perioade garantate pentru primirea pensiei și creșterea numărului beneficiarilor de asistență în perioada rece a anului. Aceste documente au drept scop asigurarea unui nivel mai ridicat de protecție socială pentru cele mai vulnerabile categorii ale populației.


„Aceste proiecte de lege înregistrate, revizuite și susținute de comisiile parlamentare, din pachetul de inițiative sociale al președintelui sînt doar o parte din acel pachet mare de sprijin social și economic pe care îl are președinția”, a subliniat deputatul PSRM.


El a menționat faptul că inițiativele șefului statului presupun nu numai măsuri financiare, ci și îmbunătățirea mecanismelor sociale existente cu privire la protejarea cetățenilor și prestarea unor servicii mai bune pentru aceștia.


În special, este planificată creșterea numărului de beneficiari de ajutor în perioada sezonului de încălzire și a sumei ajutorului pentru cetățenii nevoiași datorită modificării coeficientului existent de indexare.


„În termeni reali, banii vor fi un ajutor important pentru cei nevoiași. Guvernul calculează acum totul, stabilind componenta financiară. Președinția, împreună cu comisia parlamentară, participă activ la elaborarea bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor, de unde vor fi efectuate plățile. Toate mijloacele financiare necesare sînt căutate și depuse”, a subliniat Vladimir Odnostalko.


El a menționat că unele comisii parlamentare au susținut în unanimitate acest proiect de lege din pachetul de măsuri socio-economice ale președintelui. După discuția în comisia de profil, documentul va fi transmis în plenul parlamentului, astfel încît, pînă la începerea sezonului de încălzire, cetățenii să poată folosi ajutorul și banii conform noii formule.


Comentînd o altă inițiativă a președintelui de a asigura o perioadă garantată de primire a unei pensii, care prevede acordarea unei indemnizații în cazul decesului soțului sau soției pensionare către partenerul de viață rămas în viață, Vladimir Odnostalko a amintit că speranța medie de viață la bărbați, din păcate, este mai mică decît la femei. Bărbații din Moldova trăiesc în medie 67 de ani, iar femeile puțin mai mult - peste 70 de ani.


„Vîrsta de pensionare a crescut. Se întîmplă deseori ca un soț să moară mai devreme, iar partenerul său de viață rămîne singur. Iar persoana decedată toată viața a plătit contribuții la fondul social și ar fi corect ca soțul sau soția care a rămas în viață să fie susținut, să le fie achitați bani timp de 5 ani. Președintele a propus acest know-how, astfel încît, înainte de sfîrșitul perioadei de 5 ani, soțul să poată primi beneficii sociale în cuantumul pensiei pe care a primit-o soțul/soția. Cineva ar putea întreba, de ce ar trebui de plătit persoanelor în viață pentru cele decedate? Dar ar trebui să existe dreptate socială. Acest lucru se poate întîmpla cu oricine. Omul a plătit toată viața bani în fondul social, iar partenerul său de viață rămas în viață ar trebui ajutat”, a declarat deputatul PSRM.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load