COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Care este capacitatea reală a spitalelor din Republica Moldova. Cîți pacienți Covid-pozitiv pot fi internați în instituții

Care este capacitatea reală a spitalelor din Republica Moldova. Cîți pacienți Covid-pozitiv pot fi internați în instituții

Sistemul medical din Republica Moldova este pregătit pentru un număr de 10 mii de persoane testate pozitiv la COVID-19.

Concomitent medicii din spitale ar putea face față la un număr de 4000-5000 de pacienți internați în spitalele din țară.

Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unui interviu oferit pentru unimedia.info.

”Presiunea pe sistemul medical concomitent în spital la care medicii ar putea face față este de cel mult 4000-5000 mii de pacienți infectați cu Covid. În cazul încare acest număr va crește atunci evident va fi nevoie de o consolidare mai abundentă atît a personalului medical, cît și a tehnicii”, a declarat Dodon.


Totodată acesta a precizat că din păcate, pînă în prezent, avem peste 500 de medic infectați, preponderent aceștea sînt medici din raioane. Potrivit șefului statului, infectarea în masă a personalului medical se datorează faptului că Republica Moldova nu a fost pregătită să facă față fluxului de pacienți COVID-pozitiv.

”În prezent medicii sînt mai instruiți, mai echipați, mai pregătiți. La început nici medicii nu erau pregătiți, venea un pacient că îl doare piciorul, dar de fapt era infectat. În municipiul Chișinău sint doar 26 de medici infectați restul sînt în cele raionale. Asta denotă faptul că aici medicii sînt mai pregătiți”, a delcarat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, autoritățile cunosc starea pe alocuri deplorabilă în care se află unele spitale raionale, însă ele au ajuns în acest caz din cauza așa numitei reforme medicale promovate de guvernele anterioare cînt s-a vrut lichidare unor spitale raionale.

”Au fost două încercări de a închide spitalele raionale una a fost în 2013 și alta în 2017. Guvernele de atunci au vrut să facă 3-4 spitale la nivel de regiuni. A fost o practică greșită, iar noi ne-am opus acestor încercări. Situația din spital este deplorabilă. Toate guvernele pînă acum au vrut să le închidă. În spitalul din Fălești care urma să fie închis evident că nu s-au făcut investiții de zece ani. Acum, în bugetul de stat au fost prevăzute 1 miliard 300 de milioane de lei pentru investiții în spitale”, a mai spus Dodon.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load