COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Care ar trebui să fie greutatea maximă a ghiozdanului copilului?

Care ar trebui să fie greutatea maximă a ghiozdanului copilului?

De cele mai multe ori, cei mici merg la şcoală cărînd în spate ghiozdane grele, pline cu recuzite şi tot felul de gadgeturi. Unii merg chiar kilometri pe jos ţinînd ghiozdanul chiar şi pe un umăr, acest obicei dăunînd sănătăţii coloanei vertebrale.

Este o problemă cu care se confruntă deja generaţii întregi de copii, în condiţiile în care aceştia trebuie să care zilnic toate cărţile şi caietele, în timp ce la şcolile din alte ţări toate aceste rechizite sînt depozitate în vestiarele din unităţile de învăţămînt.

Vedeta Ela Crăciun are doi copii care se confruntă cu această problemă, aşa că a apelat la un specialist în kinetoterapie, Dr. Elena Căciulan, şi a publicat răspunsul primit pe blogul ei:


”Şcoala trebuie să facă ceva pentru a rezolva problema ghizodanului. Studiile arată că acesta nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. De cele mai mute ori acest ghiozdan produce un dezechilibru corporal copilului. Umărul cu greutatea mare se va duce către partea unde trage.

Apoi sînt copilaşii care poartă ghiozdanul mult prea greu pe ambii umeri, dar datorită greutăţii prea mari trunchiul se va duce spre anterior, va face o flexie a trunchiului pentru că trebuie să se echilibreze. Cred că dascălii ar trebui să conştientizeze şi cît sînt de importante poziţia în bancă şi înclinarea băncii astfel încît copilul să se simtă confortabil şi să îi asigurăm maximum de stabilitate”, precizează medicul Elena Căciulan.

,,M-am confruntat şi eu cu aspectul asta cînd eram mică şi tare mult aş vrea ca din ce în ce mai mulţi părinţi să nu uite, în excesul de zel, de sănătatea micuţilor lor. Pînă la urmă, nu cară ei toată viaţa şi toate responsabilităţile în ghiozdanul cu care merg la şcoală, nu? , adaugă Ela Crăciun.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load