X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Căpuşe în parcuri şi zone împădurite - medicii epidemiologi vin cu recomandări

4 mai. 2019,, 16:30   Societate
2904 0

Odată cu încălzirea vremii, în parcuri şi în zonele împădurite au apărut şi căpuşele. Fie că mergeţi la o plimbare sau picnic, puteţi oricînd să vă întoarceţi acasă cu o asemenea insectă agăţată de piele.

Acestea sînt periculoase prin faptul că pot provoca maladii grave la om, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Căpuşele îşi ating perioada de vîrf în timpul primăverii şi în lunile de vară. Acestea nu sar şi nu zboară, dar se ataşează de corpul oamenilor. În timpul muşcăturii, căpuşa secretă salivă care conţine substanţe biologice anestezice, de aceea muşcătura este nedureroasă şi poate rămîne neobservată. După alimentarea cu sînge, căpuşa poate creşte pînă la dimensiunea unui bob de mazăre.

Oamenii spun că ştiu ce să facă dacă sînt muşcaţi de căpuşe: „Am luat penseta şi am tras brusc, dar din păcate ceva s-a rupt şi m-am speriat”. „Am auzit că trebuie să ungi şi aceste ies singure”, spun oamenii.

Medicul epidemiolog din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Victoria Slivinschi, spune că, pentru a preveni agăţarea căpuşelor este necesar a evita mediile în care ele vieţuiesc şi a folosi îmbrăcăminte de culori deschise cu mîneci lungi.


Medicul epidemiolog menţionează că adresarea precoce la medic, este primordială, deoarece căpuşele sînt purtătoare ale unor boli periculoase.

Căpuşele fac parte din aceeaşi clasă de insecte cu scorpionii şi păienjenii, clasa arahnidelor şi se hrănesc pe seama organismului parazitat timp de cîteva zile, daca nu sînt îndepărtate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?