Semnează petiția online pentru salvarea unui schit rupestru (VIDEO)

Semnează petiția online pentru salvarea unui schit rupestru (VIDEO)

Schitul rupestru “Peştera Bechir” poate fi admirat cînd mergi pe serpantina de la intrarea în municipiul Soroca.


Deși este la vedere, accesul către chilie e foarte dificil, din cauza înălțimii de peste 6 metri de la nivelul solului. Denumirea “Peștera Bechir” a fost dată de localnici, Bechir fiind numele unui călugăr care s-ar fi adăpostit în stîncă acum cîteva secole.


Vechimea ei însă rămîne o enigmă pentru cercetători. Se crede ca aceasta datează din secolele VIII-IX, potrivit unor cercetări făcute de istoricul Vlad Ghimpu. Tot el avertizează despre pericolul distrugerii acestui monument istoric, dacă nu va fi protejat și restaurat.


 


O schiță documentară despre această peșteră a fost filmată anul trecut în cadrul proiectului cinematografic „Moldova Mea” realizat de OWH Studio cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.


În același timp, schitul rupestru nu este inclus nici măcar în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Pe internet a fost plasată astăzi o petiție on-line unde cetățenii pot semna pentru a cere ca autoritățile locale și naționale să nu ignore acest monument, dar să întreprindă măsuri urgente de conservare, restaurare și promovare!!! Petiția poate fi semnată aici.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load