CA Chișinău explică de ce a trimis la rejudecare dosarul Bolboceanu

CA Chișinău explică de ce a trimis la rejudecare dosarul Bolboceanu

Curtea de Apel (CA) Chișinău a trimis la rejudecare dosarul în privința ex-deputatului Iurie Bolboceanu, condamnat de prima instanță la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie, după ce a constatat că inculpatului i-au fost „încălcate esenţial drepturile garantate atît de Constituţia R. Moldova, CEDO, cît şi de Codul de procedură penală”.


Încălcările respective, se arată în decizia motivată a CA Chișinău, „echivalează cu o eroare judiciară, care urmează a fi corectată prin casarea sentinţei primei instanţe cu dispunerea rejudecării cauzei”.


Potrivit documentului, deși apărarea a invocat mai multe deficiențe privind administrarea probelor și formularea învinuirii, magistrații de la CA Chișinău au decis să trimită la rejudecare dosarul pe motiv că instanța de fond a încălcat drepturile apărării privind recuzarea judecătorilor, a organizat ședințe în lipsa inculpatului, dar și în lipsa apărătorului contractat de Iurie Bolboceanu, acordîndu-i un avocat din oficiu, și nu a anunțat corespunzător apărarea despre data și ora ședinței de judecată, scrie ZdG.


În apelul depus la CA Chișinău, dar și în cadrul susținerilor verbale, avocatul Gheorghe Malic a invocat faptul că „deşi a fost urmărit mai bine de un an, Iurie Bolboceanu nu a fost reţinut în flagrant, nu a fost constatat nici un fapt, precum că inculpatul ar fi primit de la cineva ceva, nu a fost identificat nici un caz de transmitere de informaţii sau de primire a banilor”. Potrivit apărătorului, sentința cu 14 ani de închisoare a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău prin reproducerea învinuirii, pe cînd la dosar nu ar fi anexată nici o probă ce ar confirma că Alexandr Grudin, celui căruia potrivit procurorilor Bolboceanu ar fi furnizat informații secrete, ar fi ofiţer sub acoperire. Avocatul susține că pe tot parcursul examinării cauzei, Iurie Bolboceanu nu a vut acces la materialele dosarului, inclusiv imprimările video și audio care au fost atașate drept probe, iar solicitarea ca procurorul să prezinte originalul înregistrărilor, pentru a le putea compara cu conţinutul stenogramelor prezentate în instantă, a fost refuzată fără niciun motiv.


În decizia motivată, CA Chișinău nu se pronunță referitor la aceste aspecte ale dosarului, care a fost examinat cu ușile închise și despre care Iurie Bolboceanu a declarat că este unul politic, acuzîndu-i pe democrați că i l-au deschis după ce a părăsit PDM-ul.


Referitor la suma de 22 280 USD, ridicată de procurori din apartamentul familiei Bolbocenau și atribuită de procurori ex-deputatul drept „bunuri provenite din activitate criminală”, fiul ex-deputatului, Alexei Bolboceanu, a declarat că probe în acest sens nu ar putea să existe, deoarece banii îi aparțineau lui.


Potrivit apărării, nu există nicio probă precum că între octombrie 2016-martie 2017, Iurie Bolboceanu i-a tansmis lui Alexandr Grudin, în acea perioadă diplomat al F. Ruse, „date concrete anticipative privind strategiile şi tacticele unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi a persoanelor cu funcţii înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluţia tactică a acţinilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvemamînt bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice, informaţii cu potenţial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova”.


Iurie Bolboceanu susține că „în afară de discuţiile avute cu d-nul Alexandru Grudin, discuţii pe teme publice cunoscute în R. Moldova, discutate în societate, în presă, în mass media RM, o altă informaţie sau alte teme de discuţii cu d-nul Grudin, e nu a avut”.


CA Chișinău nu s-a referit la acesta aspecte, invocate de apărare, și a argumentat decizia de a trimite la rejudecare dosarul prin enumerarea unor încălcări ale dreptului lui Iurie Bolboceanu la un proces echitabil.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load