TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Burian: Transmiterea teritoriilor către România, în 1918, a fost o încălcare a dreptului internațional

Burian: Transmiterea teritoriilor către România, în 1918, a fost o încălcare a dreptului internațional

După încheierea Primului Război Mondial, cînd Transilvania, Bucovina, Basarabia au fost incluse în componenţa Românei, s-a produs o încălcare a normelor dreptului internațional.

Pentru că nu a existat niciun acord și niciun referendum nu a fost organizat. Comentariul în cauză a fost făcut în cadrul emisiunii „Important” cu Nina Dimoglo, la TVC-21, de către profesorul Alexandru Burian, transmite NOI.md cu referire la eNews.


- Guvernul român a înaintat un protest în privinţa Bucovinei. Zelenski a spus că aceasta a fost ocupată în 1918. Bucovina nu a fost niciodată parte a României pînă în 1918, ea a făcut parte din Moldova. Dar Moldova și România sînt state diferite și au existat în perioade diferite.

Cînd, în 1918, Bucovina a fost anexată la România, conform acordurilor, acestea au fost rezultatele primului război mondial. A fost într-o oarecare măsură o încercare de a înlocui Austria-Ungaria, Germania și Rusia. Pe baza acestui lucru, au apărut state precum Iugoslavia și entități artificiale. Și România a fost și ea o formaţiune artificială, în 1918, cînd a inclus Transilvania, Bucovina, Basarabia. Acest lucru a fost făcut contrar dreptului internațional al vremii.

- Și contrar voinţei populației.

- În conformitate cu dreptul internațional de atunci, transferul teritoriului dintr-un stat în altul a fost posibil numai în două cazuri. Primul este conform acordurilor, iar al doilea este organizarea unui referendum. Nu a existat nici unul, nici celălalt. Deci a fost ilegal.

În ceea ce privește declarația lui Zelenski de Ziua Sobornicităţii Ucrainei, în care a amintit evenimentele istorice de acum o sută de ani, aceasta a fost corectată. Dar, dacă e să privim mai amplu, aceleași declarații au fost din partea Poloniei, a altor state. Și din România există și opinii care nu coincid cu abordarea generală a problemelor istorice în cauză", a declarat Burian.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load