Bolea: Iată de ce trebuie demis Eduard Harunjen

Bolea: Iată de ce trebuie demis Eduard Harunjen

Deputatul blocului ACUM, Vladimir Bolea, spune că există două mari nereguli la numirea lui Eduard Harunjen în fruntea Procuraturii Generale.

Prima se referă la faptul că pentru funcția de procuror general poate candida persoana care, în ultimele șase luni, nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Al doilea – procurorii aleși în calitate de membri ai CSP se detașează din funcție pe durata exercitării mandatului. Declarațiile au fost făcute în platoul Jurnal TV, transmite IPN.

„Nici una, nici alta nu s-a întîmplat în cazul cînd a fost numit domnul Harunjen”, spune deputatul. Potrivit lui, acestea sînt motive extrem de serioase pentru a fi scos din funcția de procuror general.

Fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, consideră că Eduard Harunjen nu este persoana nr. 1 din Procuratură, așa cum se vorbește în spațiul public. Potrivit lui, de facto, Procuratura era condusă de fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, care a demisionat acum două săptămîni. „Procurorul general care decidea toate problemele în Procuratură, tot ce se mișcă, era Nicolae Chitoroagă și ei între ei au decis tot, nu s-a decis la partid. Toate deciziile în Procuratură se transmiteau prin Nicolae Chitoroagă și el le aplica în viață”, spune fostul procuror-șef al capitalei.

Jurnalistul Alex Cozer menționează că, avînd în vedere faptul că Parlamentul a adoptat o declarație privind starea de captivitate a Republicii Moldova, actualul procuror general putea fi demis deja demult. „În această lună, cu siguranță, am pierdut foarte mult timp, s-au pierdut foarte multe probe și s-au tărăgănat foarte multe lucruri care puteau fi făcute mai rapid”, susține Alex Cozer.

Totodată, jurnalistul consideră că Procuratura Generală este un „bastion al oligarhiei”. „Și chiar dacă fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, a plecat, Procuratura Generală, cei 660 de procurori, rămîn o mare problemă pentru Republica Moldova. Acolo este un stat în stat construit pe parcursul foarte multor ani. Politicienii, în special de cînd Plahotniuc a preluat conducerea PDM, le-au permis să facă orice acestor procurori”, a menționat jurnalistul.

Fadei Nagacevschi, consilier al președintelui Parlamentului, consideră că Procuratura este într-o stare deplorabilă în Republica Moldova și este nevoie de o resetare a sistemului. „Capul Procuraturii nu va soluționa problema cu siguranță. De la asta trebuie să începem – de la a relegitima însăși Procuratura Generală. În continuare, eu consider că este nevoie de o formulă de verificare a integrității celor 660 de procurori”, a menționat Fadei Nagacesvchi. Juristul spune că în Procuratură persistă și frica, procurorii se tem să vorbească.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load