COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Bogdan Lăpuşneanu - un tînăr cu suflet drept, învățat în cărți

Bogdan Lăpuşneanu - un tînăr cu suflet drept, învățat în cărți

Acum 448 de ani se încheia domnia lui Bogdan Lăpuşneanu în Moldova. El a condus țara între anii 1568-1572.

Este fiul mai mare al domnitorului Alexandru Lăpușneanu. Bogdan ajunge pe tronul Moldovei la o vîrsta fragedă. Grigore Ureche scrie că în 1568, cînd a venit la domnie, avea 15 ani. Un contemporan, însă, preotul armean, care ținea la Camenița, în Podolia, o cronică și care l-a văzut personal pe Bogdan în acest oraș, scria că în 1571 tînărul prinț avea 17 ani.

A domnit sub regența mamei sale Ruxandra Lăpușneanu şi a cîtorva boieri, care se orientau spre Polonia, căreia i s-au închinat. Domnul, ne spune cronica lui Azarie ”era un tînăr bine făcut și nu-i dăduse încă musteața, … era cu suflet drept, învățat în cărți și nehrănind rele într-însul, ci milostiv și blind, întru toate era următor în obiceiuri învățăturilor tatălui său, arătînd și vitejie, căci era cu inima vitează, învățat în a învîrti lancea și a întinde arcul în coarde, aruncînd săgeata”. Cu tinerii de vîrsta lui „pierdea vremea în jocuri și în alergări cu caii, și împărțea mulțime de averi tovarășilor de Joc și făcătorilor de glume, dăruind haine țesute cu aur și îmbrăcăminte moi celor ce se țineau de glume”. Și Ureche adaugă cu tristețe: „răsipind averea domnească”.


Domnia de patru ani a lui Bogdan Lăpușneanu a fost destul de agitată. Polonofil prin tradițiile familiei, el a încheiat în 1569 un tratat cu regele Poloniei, recunoscîndu-l drept suzeran. Pentru a întări legăturile cu Polonia Bogdan își căsătorește o soră cu nobilul Gaspar Padniewski și o făgăduiește pe alta lui Cristofor Sborowski. Însă logodna cu Sborowski a fost ruptă, atunci cînd lui Bogdan i se păru că pețitorul este mai mult interesat de zestre.

Continuarea articolului pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load