COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Biserica de lemn "Sfînta Treime" din comuna Larga ar putea să dispară

Biserica de lemn "Sfînta Treime" din comuna Larga ar putea să dispară

Monument de istorie și arhitectură națională, Biserica de lemn "Sfînta Treime" din comuna Larga, raionul Briceni, ar putea să dispară.

Construit acum 123 de ani, lăcașul sfînt are nevoie urgent de renovare. Este nevoie de aproximativ 5,4 milioane de lei pentru renovare. Doar că primăria nu are acești bani. Reconstrucția obiectului de importanță națională nu se regăsește însă pe agenda ministerului de profil. Responsabilii spun că au de reparat monumente mult mai importante, transmite NOI.md cu referire la jurnaltv.md.

Biserica "Sfînta Treime" a fost ridicată în 1897 de către boierul Krupenski. Inițial, a fost plasată la marginea satului, iar ulterior a fost strămutată pe cel mai înalt loc din Larga, pe deal. Prin arhitectura deosebită, lăcașul atrage privirea tuturor trecătorilor.


De la fiecare ploaie, lemnul putrezește și mai mult.

În cîțiva ani, lăcașul ar putea ajunge în stare deplorabilă. Astfel, comuna riscă să rămînă fără biserică, iar țara - fără un monument de importanță națională.

Pentru renovarea bisericii este nevoie de aproximativ 5,4 milioane de lei. Suma este prea mare pentru oamenii din comună.

Suma este și peste puterile primăriei din comună.

În schimb, bani pot fi găsiți în bugetul statului, doar că nu pentru renovarea acestei biserici.

În țară sînt 35 de biserici din lemn, majoritate - în nordul Moldovei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load