COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Baraboi – o istorie de 177 de ani

Baraboi – o istorie de 177 de ani

Baraboi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3354 de oameni.

Numele satului corespunde termenului botanic baraboi – plantă erbacee care poate fi cultivată și ca plantă alimentară. Pe moşia satului se află 7 movile funerare rămase de la migratorii nomazi veniţi din stepele asiatice.

Satul Baraboi a fost întemeiat în 1843, cînd o parte din locuitorii satului Scăieni s-au strămutat pe o parte de pământ numita Baraboi, din componenţa moşiei Nicoreni.

Satul Baraboi pentru prima data este atestat documentar la 3 ianuarie 1843. In 1875 s-a ridicat din piatra biserica „Nasterea Maicii Domnului”. Şcoala a fost ridicată tot din piatră în anul 1887, fiind unica școală, care pregătea slujitori ai cultului (preoţi, dascăli) şi invăţători pentru clasele primare. Recensămîntul general al populaţiei din 1897 a consemnat în satul Baraboi 2213 locuitori. În anul 1904 satul avea 301 case cu o populatie de 2003 suflete. Sătenii se ocupau cu uscarea prunelor și altor fructe, care se transportau în Rusia prin orașul Călărași.


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load