TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Banca Națională pune în circulație o nouă monedă comemorativă

Banca Națională pune în circulație o nouă monedă comemorativă

Începînd de astăzi, Banca Națională a Moldovei (BNM) lansează o monedă metalică de circulație cu caracter comemorativ, ce are valoarea nominală de 10 lei.

Moneda este lansată cu ocazia sărbătorii naționale „LIMBA NOASTRĂ”, celebrată în Republica Moldova la 31 august.

Aceasta este dedicată împlinirii a 30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină și completează, în ansamblu, seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ. Prima moneda de acest gen a fost emisă de BNM în anul 2018, cînd s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale.


Noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu și va avea un tiraj de 250 000 de exemplare.

Aversul monedei are în prim-plan imaginea păsării măiestre în ascensiune spre razele solare - emblema „Limba noastră”, în partea de sus - stema Republicii Moldova și inscripția în arc de cerc „30 DE ANI DE LA ADOPTAREA LEGILOR DESPRE LIMBA DE STAT ȘI GRAFIA LATINĂ".

Pe revers, sînt gravate în arc de cerc cele 26 de litere ale alfabetului latin modern cu caractere minuscule, exprimînd trecerea la grafia latină, în plan central - valoarea nominală „10 LEI" și în partea de sus - anul emisiei „2019".

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” - acronim al denumirii statului - „Republica Moldova", în imagine latentă.

Noua monedă va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv cea cu caracter comemorativ emisă în anul 2018.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load