Azi, lucrătorii medicali şi farmaciştii îşi sărbătoresc ziua profesională

Azi, lucrătorii medicali şi farmaciştii îşi sărbătoresc ziua profesională

În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie este marcată Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului.


Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va întreprinde noi eforturi pentru a perfecţiona Strategia de dezvoltare a resurselor umane din domeniul sănătăţii. Asta a afirmat ministra Sănătăţii, Ala Nemirenco, la emisiunea „Spaţiul Public”. La actualizarea strategie se va ţine cont şi de opiniile unui expert de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru a stopa într-o măsură oarecare exodul medicilor din ţară, relatează Radio Moldova Actualităţi.


„Orice stat tinde să-şi minimalizeze acest flux migraţional şi să îşi păstreze cadrele în orice domeniu în ţara sa. Această Strategie de fapt a fost elaborată sub auspiciul OMS, de asemenea şi-au adus aportul diferiţi experţi internaţionali de valoare, Ministerul Sănătăţii a aprobat-o în 2016 şi a început să la lucreze la multe subiecte. La moment Ministerul Sănătăţii a solicitat la OMS un expert care să evalueze gradul real de implementare a acestei strategii. În timpul apropiat se întoarce expertul cu această evaluare şi însăşi acţiunile ministerului care s-ar încadra în acest Plan de acţiuni”, a declarat ministra Sănătăţii, Ala Nemirenco.


Potrivit Ministerului Sănătăţii, în cadrul instituţiilor medicale activează circa 10033 de medici şi 20234 asistente medicale. Anul trecut 685 de medici au cerut autentificarea actelor de studii, iar în anul curent - alţi 200 de medici. Autentificarea e necesară pentru a găsi un loc de muncă peste hotare.


500 de lucrători medicali din instituţiile medico-sanitare din ţară au primit recent diplome de apreciere din partea Ministerului Sănătăţii pentru abnegaţie şi profesionalism în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi contribuţie personală la dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova.


Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului a fost instituită prin decret prezidenţial în anul 1994.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load