TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Azi e marcată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

Azi e marcată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

Astăzi este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, care a fost instituită în anul 2000 la inițiativa Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului.

Aproape zece milioane de oameni de pe glob mor anual din cauza cancerului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pînă în 2030 decesele cauzate de bolile oncologice vor depăși cifra de 13 milioane anual.

În Republica Moldova, cancerul este cea de-a doua cauză a mortalității, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.


Datele statistice arată că în anul 2018 au fost înregistrați aproape 84 de mii de bolnavi de cancer. Numărul a crescut față de 2017 cu aproape trei mii de cazuri.

Potrivit specialiștilor, în Republica Moldova consumul de tutun este al doilea cel mai important factor de risc pentru bărbați și al cincilea pentru femei. 10% din numărul total de decese cauzate de boli netransmisibile survin din cauza fumatului.

Alți factori de risc care duc la îmbolnăvirea de cancer sînt alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea și obezitatea, consumul de alcool și poluarea.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului a fost instituită în anul 2000 pentru a spori conștientizarea la nivel mondial a pericolului acestei maladii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load