COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Avocatul Poporului cere ca unii deținuți să fie plasați în arest la domiciliu

Avocatul Poporului cere ca unii deținuți să fie plasați în arest la domiciliu

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, pledează pentru aplicarea măsurilor alternative detenției pe durata crizei epidemiologice din țară, notează Noi.md.

Avocatul Poporului propune ca această măsură să fie aplicată pentru categoriile de infracțiuni mai puțin grave, în care sînt vizate persoane cu vîrsta de peste 50 ani și cu boli cronice, pentru asigurarea dreptului la viață și sănătate al acestora. El propune că în locul detenției, această categorie de deținuți să fie plasați în arest la domiciliu și monitorizați electronic.

Un demers în acest sens a fost expediat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton. Totodată, Avocatul Poporului propune să fie reevaluată situația persoanelor aflate sub anchetă din cadrul izolatoarelor de urmărire penală.


Avocatul Poporului menționează că o asemenea decizie este oportună în condițiile supraaglomerării instituțiilor penitenciare, a insuficienței cadrelor medicale în subdiviziunile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), inclusiv a igienei precare în instituțiile de detenție.

Mihail Cotorobai spune că a fost informat despre situații concrete în care angajați din cadrul instituțiilor penitenciare au febră, despre lipsa echipamentelor necesare de prevenire și tratare a Coronavirusului de tip nou în penitenciare, în special în cadrul instituției penitenciare nr.16-Pruncul (spital penitenciar).

Mihail Cotorobai menționează că, deși Ministerul Justiției în colaborare cu ANP a emis dispoziții interne în vederea prevenirii răspîndirii epidemiei de COVID-19 în instituțiile penitenciare, aceste acțiuni nu sînt suficiente.

"Astfel, s-a dispus identificarea unor spații/celule pentru plasarea persoanelor în privința cărora instanța/instanțele de judecată au admis demersurile procurorilor de aplicare a măsurilor preventive arestului preventiv. Funcționarii Oficiului Avocatului Poporului au constatat însă că în instituțiile penitenciare ce au și statut de izolator nu sînt suficiente spații/celule, iar în unele penitenciare acestea se află în același bloc în care persoanele își ispășesc pedeapsa privativă de libertate. Mai mult, celulele destinate persoanelor plasate în arest preventiv de obicei se află pe același etaj", se arată în declarație.

"Există riscul iminent ca instituțiile penitenciare să nu poată preveni propagarea maladiei, iar cele civile să nu poată asigura tratamentul persoanelor infectate", concluzionează avocatul poporului.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load